Ce trebuie sa stii despre ecranele telefoanelor - LCD sau OLED

Găsește accesoriul potrivit pentru telefonul tău.

keyboard_arrow_down
Swipe to the left
Cum functioneaza si care sunt diferentele dintre tipurile de ecrane ale telefoanelor - LCD sau OLED

Cum functioneaza si care sunt diferentele dintre tipurile de ecrane ale telefoanelor - LCD sau OLED

Scris de Mobiup Publicat la: 11 iunie 2018 | Actualizat la: 17 ianuarie 2020 25094 Vizualizări

Cand vine vorba de alegerea unui telefon, de cele mai multe ori ne orientam spre modelul si marca telefonului, rezistenta bateriei, memoria de stocare sau calitatea pozelor, fara sa luam in calcul tipul ecranului. Acest aspect ar trebui sa te intereseze in aceeasi masura, deoarece reprezinta modul in care vei interactiona cu telefonul.



Care sunt principalele tipuri de ecrane pentru telefoanele mobile


Exista mai multe tipuri de display pentru telefoanele mobile, fiecare cu avantajele si caracteristicile sale. LCD, IPS, AMOLED sau OLED sunt cateva dintre cele mai folosite tipuri de ecrane. Iata in continuare cum se diferentiaza si ce ar trebui sa stii inainte sa alegi un smartphone.


Display LCD


Ecranele LCD sau Liquid Crystal Display sunt compuse din mai multe straturi de sticla intre care se afla o folie de cristale lichide. tehnologia LCD foloseste lumina polarizata care trece apoi printr-un filtru de culoare, astfel incat sa redea cat mai clar culorile. Mai exact, filtrele verticale si orizontale, care se afla pe fiecare parte a cristalelor lichide, controleaza luminozitatea si intensitatea culorilor.


Desi cele mai avansate modele de ecrane LCD pot reda culorile cu acuratete, acestea sunt de obicei calibrate astfel incat nuantele de rosu sau albastru afisate sa fie mai slabe, reducand consumul de energie. Totodata, contrastul dintre alb si negru poate avea de suferit din cauza unui sistem de iluminare din spate (backlit) care ilumineaza constant pixelii.


Principalele caracteristici ale ecranelor LCD:


  • durata mare de viata
  • nivelul de performanta ramane ridicat, chiar si dupa multe ore de functionare
  • afisarea imaginilor este mai buna sub lumina directa a soarelui
  • culorile sunt apropiate de cele naturale
  • negrul si albul, in schimb, nu sunt redate foarte clar
  • consumul de energie este moderat
  • contrast scazut (1.000:1)


In baza tehnologiei LCD au fost dezvoltate ulterior alte modele de ecrane de tip LCD. Aceste modele includ:


  • TFT LCD (Thin Film Transistor Liquid Crystal Display) - afiseaza un contrast mai puternic al culorilor. Din acest tip de ecran au fost dezvoltate ulterior modelele TFT si IPS.
  • TN (Twisted Nematic) - sunt cele mai ieftine modele, insa au un unghi slab de vizualizare, iar reproducerea culorilor este slaba
  • IPS (in-Plane switching) - reproduc fidel culorile si au unghiuri bune de vizualizare. Cu toate acestea, culoarea negru nu este reprodusa foarte clar. De exemplu, telefoanele iPhone 5, LG si HTC au ecrane IPS LCD.
  • Super PLS (Super Plane-to-Line Switching) - este un tip de ecran dezvoltat de cei de la samsung, are o luminozitate cu 10% mai buna decat IPS si unghiuri bune de vizualizare.
  • Super LCD - asigura un consum scazut de energie, iar culorile sunt afisate clar. Pornind de la acest model, au fost dezvoltate ulterior versiunile super LCD2 si super LCD3. telefoanele HTC One au ecrane super LCD.


Totusi, cea mai apreciata tehnologie pentru ecranul telefonului mobil este IPS, despre care vom vorbi in amanunt in continuarea articolului.


Display IPS


Ecranele IPS reprezinta o tehnologie LCD Premium deoarece reproduce culorile cu o acuratete mai mare, iar unghiurile de vizualizare sunt mai bune. La fel ca in cazul ecranelor LCD, intensitatea culorii negre este scazuta, capatand o nuanta de gri.


Spre deosebire de ecranele TFT LCD, ecranele IPS consuma mai putina energie.


Display OLED


Ecranele OLED sau Organic Light Emitting Diode au un mod de functionare diferit de cel LCD si este cea de-a doua tehnologie folosita pentru ecranele telefoanelor mobile.


Ecranele OLED sunt alcatuite din mai multe straturi de materiale organice, numite polimeri. La randul lui, un OLED reprezinta de fapt un semiconductor solid cu o grosime de 500 de nanometri, ceea ce inseamna ca este de 200 de ori mai subtire decat firul de par.


In cazul ecranelor OLED, lumina este emisa printr-un proces care se numeste electrofosforescenta. Curentul electric este transmis in matrice si apoi electronii ajuta ecranul sa emita lumina prin intermediul polimerilor organici.


Practic, tehnologia OLED nu are nevoie de lumina ca sa redea culorile, deoarece polimerii genereaza singuri lumina cu ajutorul curentului electric. Din acest motiv, ecranele OLED consuma mai putina energie decat ecranele LCD si nu au nevoie de o sursa de lumina din spate.


In plus, ecranele OLED sunt mai subtiri, iar telefoanele mobile care vin cu acest tip de ecran au la randul lor o grosime mai mica. Totusi, calitatea ecranului scade in timp, iar nuantele de albastru si rosu nu mai sunt la fel de intense. In acelasi timp, culoarea verde este suprasaturata.


Principalele caracteristici ale ecranelor OLED:


  • consum scazut de energie
  • costuri ridicate de productie
  • ecranele sunt subtiri, la fel ca dispozitivele care il folosesc
  • culoarea neagra este intensa
  • contrast ridicat al culorilor (100.000:1)
  • culori mai vii
  • afisarea este mai slaba sub lumina directa a soarelui
  • durata de viata a materialelor organice din care este alcatuit este mai scurta


Din tehnologia OLED au fost dezvoltate ulterior alte modele de ecrane. Scestea sunt urmatoarele:


  • AMOLED (Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode) - ofera un contrast mai bun al culorilor decat ecranele LED, insa culoarea neagra este mai intensa, ceea ce duce la o vizibilitate redusa sub lumina soarelui.
  • Super AMOLED - reprezinta o versiune de ecran AMOLED care a fost dezvoltata de cei de la samsung. Aceasta foloseste in plus un digitizer integrat, iar lumina soarelui este reflectata mai putin. Telefoanele Galaxy S3 si S5 folosesc acest tip de ecran.
  • Super AMOLED Plus - este un tip de ecran dezvoltat tot de cei de la samsung, insa are o luminozitate mai mare si un consum scazut de energie. Acest tip de ecran este folosit pentru samsung Galaxy S2.
  • Super AMOLED Advanced - acest tip de ecran este dezvoltat de cei de la Motorola, iar tehnologia este caracterizata de luminozitate mai mare si o rezolutie mai buna decat tehnologia Super AMOLED.
  • HD Super AMOLED - reprezinta un ecran de tip super AMOLED, care are o rezolutie de 720x1280 pixeli. Samsung Galaxy Note are acest tip de ecran.
  • FullHD Super AMOLED - are o rezolutie FullHD de 1080x1920 pixeli. Samsung Galaxy S4 si Samsung Galaxy Note au acest ecran.


Display aMOLED


Ecranele AMOLED sunt derivate din tehnologia OLED si functioneaza printr-un semnal de activare - dezactivare pe care fiecare pixel in primeste de la o matrice activa. Astfel, culoarea negru este redata atunci cand iluminarea pixelilor respectivi este dezactivata.


Spre deosebire de OLED, ecranele de tip aMOLED au o rata de refresh mai buna si un consum scazut de energie. In plus, contrastul este mai bun decat in cazul ecranelor LED, iar culorile sunt mai intense.


Ce reprezinta Retina Display


Retina Display reprezinta de fapt un tip de ecran LCD si se refera la densitatea pixelilor. Mai exact, cu cat sunt afisati mai multi pixeli per inch (ppi), cu atat imaginea devine mai clara. Ecranele telefoanelor, in special cele HD, pot avea peste 400 ppi.


De exemplu, telefoanele HTC One au 469 ppi, Samsung Galaxy S4 si Sony Xperia Z au 441 ppi, iar LG Optimus G Pro are 401 ppi.


Concluzii - ce alegi intre LED si OLED


In ce priveste cele doua tehnologii, LCD si OLED, nu am putea sa spunem ca una este mai buna decat cealalta, insa este important sa cunosti care sunt caracteristicile fiecareia. In principiu, ambele au avantaje si dezavantaje, iar alegerea unui anumit tip de ecran tine de preferintele personale.


In timp ce tehnologia LCD ofera luminozitate mai buna, culori naturale si vizibilitate mai mare sub lumina soarelui, tehnologia OLED ofera culori mai vii, unghiuri mai bune de vizualizare si un consum redus de energie, desi vizibilitatea este redusa sub lumina soarelui.


Asadar, daca vrei un telefon cu un ecran care ofera contraste puternice, culori vii si care sa consume mai putina energie, poti opta pentru OLED. In schimb, pentru luminozitate mai mare si vizibilitate mai buna la lumina soarelui, ecranele LED sunt alegerea ideala.


Sursa foto: Shutterstock

Citeste și