Senzorul de amprenta: avantaje, tipuri si modele de telefoane

Găsește accesoriul potrivit pentru telefonul tău.

keyboard_arrow_down
Swipe to the left
Cum funcționează un senzor de amprentă și de ce să alegi un telefon care are această funcție

Cum funcționează un senzor de amprentă și de ce să alegi un telefon care are această funcție

Scris de Mobiup Publicat la: 21 noiembrie 2018 | Actualizat la: 17 ianuarie 2020 12415 Vizualizări

Folosești telefonul pentru a vorbi cu persoanele dragi, pentru a verifica rețelele sociale și, de multe ori, pentru a face tranzacții online. Așadar, ai stocate pe telefon informații importante și confidențiale, la care nu ai vrea să aibă acces alte persoane.


Așadar, ai nevoie de o modalitate de încredere prin care poți debloca telefonul. Dacă au existat timpuri în care senzorii de amprentă erau folosiți doar de spioni și de poliție, acum există foarte multe modele de telefoane care au această funcție.


Mai jos vei afla cum funcționează un senzor de amprentă și ce telefoane sunt echipate cu acestă tehnologie.



Cum funcționează un senzor de amprentă


Pentru început, trebuie să știm diferența între cele trei tipuri de senzori de amprentă existenți: optic, capacitiv și ultrasonic.


Senzorul optic pentru scanarea amprentei este asemănător cu cel care poate fi găsit în aparatele foto digitale: este format dintr-o serie de diode sensibile la lumină care răspund cu semnale electrice atunci când sunt expuse la lumină. Fiecare diodă înregistrează un pixel, iar toți pixelii formează imaginea obiectului scanat, cum ar fi un deget, de exemplu.


Procesul scanării începe atunci când pui degetul pe placa de sticlă a senzorului. Mai apoi, aparatul din interiorul dispozitivului va poza degetul, folosind lumina proprie a sistemului de amprentă, pentru a lumina ridicăturile de pe buricul degetului. Va rezulta o imagine negativă, unde ridicăturile sunt negre și spațiul dintre ele este alb.


Senzorul de amprentă are nevoie de o imagine clară, deci dacă ți s-a întâmplat ca telefonul să nu îți recunoască degetul, înseamnă că nu a fost folosită expunerea potrivită și trebuie să încerci din nou. Când imaginea capturată este clară, aceasta este comparată cu cele deja înregistrate și, dacă se potrivește, telefonul se va debloca.


Un senzor de amprentă capacitiv folosește curentul electric în loc de lumină pentru a citi amprenta. Senzorul este compus din una sau mai multe plăci semiconductoare care citesc imaginea printr-o variație a voltajului care circulă în ambele sensuri.


Cel mai recent senzor dezvoltat este cel ultrasonic, care funcționează atât ca transmițător, cât și ca receptor. Semnalul ultrasonic este transmis spre deget, mai apoi degetul este scanat, iar semnalul este absorbit și se întoarce înapoi cu informații despre liniile, porii și alte detalii ale amprentei. Astfel, rezultă o versiune 3D a amprentei, mai precisă comparativ cu imaginea surprinsă de celelalte tipuri de senzori.


Avantajele senzorului de amprentă


Dacă vrei să îți achiziționezi un nou telefon și nu știi dacă să optezi pentru un model care are senzor de amprentă integrat, este important să știi ce avantaje îți oferă această funcție, dar trebuie să cunoști și dezavantajele. Astfel, iată ce ai de câștigat cu un senzor de amprentă:


  • vei putea deschide telefonul mai ușor, doar atingând senzorul cu degetul, fără să fie nevoie să introduci un cod sau o parolă;
  • este o modalitate mai sigură de a proteja datele din telefon; este mai simplu să afli o parolă sau un cod, dar este foarte complicat să falsifici amprenta unui om;
  • poți folosi senzorul pentru a controla mai multe aplicații de banking, pentru a bloca accesul la anumite părți ale telefonului și chiar pentru a declanșa camera foto.


Dezavantajele sunt puține la număr și țin de costurile mari de reparații. Există cazuri în care senzorul nu poate citi rapid amprenta și va trebui să repeți procedeul. De asemenea, pot fi și momente în care senzorul nu va merge deloc, spre exemplu, dacă ai făcut o baie lungă și amprenta și-a modificat forma. Dacă ai scăpat din greșeală telefonul și senzorul a fost distrus, așteaptă-te la sume mari pentru reparație.



Telefoane cu senzor de amprentă


În acest moment, există o varietate de telefoane care au senzor de amprentă integrat, cel mai popular fiind senzorul capacitiv pe spatele telefonului, urmat de cel optic, care este deseori în interiorul ecranului tactil; puține modele de telefoane au integrat senzorul ultrasonic.


Există predicții cum că noul Samsung S10 va avea senzor de amprentă ultrasonic, dar până la lansarea lui putem vorbi de trei modele care au deja încorporat acest tip de senzor: Huawei Honor 10, Xiaomi Mi 5s și Huawei Mate 20 Pro.


  • Huawei Honor 10 are senzorul de amprentă poziționat în partea din față, sub ecranul tactil. Telefonul are capacitatea de a recunoaște rapid amprenta, chiar dacă degetul este ud sau uleios. În plus, acest model excelează și pe partea de fotografie, are cameră dublă de 24 MP + 16 MP.
  • Xiaomi Mi 5s nu este doar un telefon elegant, cu o carcasă metalică, ci și unul foarte performant. Are un procesor Snapdragon 821, senzor Sony CMOS de 12 MP ce poate filma la rezoluție 4K și, desigur, senzor de amprentă ultrasonic sub ecranul tactil.
  • Huawei Mate 20 Pro este unul dintre cele mai performante telefoane și are senzorul de amprentă integrat în touchscreen. Mai mult, are funcția de recunoaștere facială și o cameră triplă cu lentile Leica, cu un obiectiv principal de 40 MP.


Senzorul optic integrat în ecranul tactil este popular mai ales printre modelele de telefoane de top, cum sunt Huawei Porsche Design Mate RS și OnePlus 6T.


  • Huawei Porsche Design Mate RS are doi senzori de amprentă, unul capacitiv pe spate și unul optic integrat în ecranul tactil. Telefonul are o cameră triplă 40 MP + 20 MP + 8 MP și este primul model care are spațiu de stocare de 512 GB.
  • OnePlus 6T are, de asemenea, integrat senzorul de amprentă optic în ecranul tactil AMOLED de 6.41 inch. Este echipat cu un procesor octa-core Snapdragon 845 cu 8 GB RAM și camera din spate dublă, de 16 MP + 20 MP.


Dacă îți dorești un telefon cu senzor de amprentă la un preț mai accesibil, cea mai bună opțiune sunt modelele care au senzor capacitiv. Poți recunoaște ușor senzorul deoarece se află ori în spate, sub cameră, ori în față, sub ecranul tactil. Iată două telefoane cu senzor capacitiv: iPhone 6s și Samsung Galaxy S7.


  • iPhone 6s are senzorul poziționat în locul clasic pentru acest tip de telefoane, pe butonul de Home. Telefonul este capabil să facă poze la o rezoluție de 12 MP și să filmeze 4K, iar cipul A9 cu arhitectură pe 64 de biți este foarte rapid.
  • Samsung Galaxy S7 are senzorul poziționat sub ecranul impresionant Quad HD de 5.1 inch cu 577 ppi. Camera principală are 12 MP, deschidere până la f/1.7 și tehnologie Dual Pixel care îți permite să faci poze reușite chiar și noaptea.


Aplicații utile pentru telefoanele cu senzor de amprentă


După ce ai achiziționat un telefon cu senzor de amprentă ți se deschide o nouă lume a aplicațiilor ce folosesc această funcție. Iată câteva exemple:


  • Applock: este o aplicație ce îți permite să blochezi accesul la alte aplicații; astfel, când vrei să arăți o poză cuiva, dar vrei să fii sigur că nu se va putea uita și la restul, folosește această aplicație; o vei putea dezactiva apoi ușor folosind amprenta;
  • Dactyl: după instalarea aplicației, vei putea folosi senzorul de amprentă pentru a face poze; funcționează cu senzorii de amprentă capacitivi;
  • Journey: dacă îți place să ții un jurnal și folosești telefonul pentru asta, Journey e ceea ce îți trebuie; este o aplicație în care poți scrie și la care poate fi blocat accesul prin folosirea amprentei;
  • Aplicații financiare: în funcție de banca la care ai conturi deschise, există mai multe aplicații care îți permit să te loghezi folosind amprenta; exemple sunt Android Pay și Samsung Pay.


Senzorul de amprentă este o modalitate sigură de a debloca telefonul, deoarece nu este ușor să falsifici amprenta. În funcție de buget, poți alege un telefon care să aibă un senzor capacitiv pe spate, unul optic în ecranul tactil sau chiar unul ultrasonic.


Sursa foto: Shutterstock

Citeste și