Ce faci cand scapi telefonul in apa

Găsește accesoriul potrivit pentru telefonul tău.

keyboard_arrow_down
Swipe to the left
Cum salvezi telefonul dacă l-ai scăpat în apă

Cum salvezi telefonul dacă l-ai scăpat în apă

Scris de Mobiup Publicat la: 22 ianuarie 2021 | Actualizat la: 25 ianuarie 2021 31969 Vizualizări

O secundă de neatenție și smartphone-ul tău poate avea de suferit. Chiuveta, cada din baie, paharul cu suc de pe masă, toate pot deveni o amenințare pentru un telefon. Accidentele se pot întâmpla oricui. Important este cum le poți preveni sau cum le poți rezolva, pentru că nu este obligatoriu ca telefonul să nu mai funcționeze, dacă l-ai scăpat în apă. Dacă acționezi rapid și urmezi câteva recomandări esențiale, îl poți salva. Iată câteva idei.


Măsurile de prevenție sunt importante


Pe principiul „paza bună trece primejdia rea”, există câteva soluții aflate la dispoziția celor care nu doresc să ajungă vreodată în situația de a salva telefonul scăpat în apă:


Telefoanele rezistente la apă și certificate IP


Certificarea IP, „Ingress Protection” sau „indice de protecție” este un standard internațional ce clasifică și evaluează gradul de etanșeitate și rezistență pentru diferite produse, chiar și pentru telefoanele mobile. Termenul IP reprezintă ratingul prin care se determină două caracteristici esențiale:


  • Nivelul de rezistență la pătrunderea de corpuri solide, obiecte mici și praf - este prima cifră după IP. Cu cât aceasta este mai mare, cu atât telefonul are o mai bună protecție la praf; cifra cea mai mare poate fi 6 și reprezintă protecție totală la praf, în timp ce 0 este indicele pentru un telefon fără protectie;
  • Nivelele de rezistență la pătrunderea lichidelor - este a doua cifră după IP, iar indicele cel mai mare pentru telefoane poate fi 8 (smartphone-ul este protejat împotriva scufundării în apă la mai mult de 1m adancime).


Așadar, nivelul maxim de protectie al telefonului poate fi IP68. Prin urmare, dacă ești în căutarea unui smartphone nou, te poți orienta către variantele care să reziste la șocuri puternice și medii, cu nivel de umezeală ridicat.


Husele și carcasele de telefon impermeabile


>


O altă soluție mai accesibilă sunt husele impermeabile care îți vor proteja telefonul nu numai de apă, dar și de praf sau impurități. Pe site-ul MobiUp, găsești huse impermeabile Seawag, disponibile în mai multe culori: verde, portocaliu, albastru, alb. Această husă oferă câteva avantaje:


  • este 100% etanșă și rezistentă la apă, nisip, zăpadă, praf;
  • se potrivește la toate telefoanele smart de pe piață;
  • permite folosirea tuturor funcțiilor telefonului;
  • spatele husei este transparent, pentru a putea face fotografii sau pentru a filma;
  • materialul husei fiind din PVC, se întreține ușor.


Descopera intreaga colectie de HUSE REZISTENTE PENTRU TELEFON


De asemenea, Folia de protectie Mobiama 2.5D beneficiază de strat oleofobic, astfel că picăturile de apă, grăsimea sau amprentele vor sta departe de ecranul telefonului tău mobil, oferind o mai bună protecție decât alte tipuri de folii.


Descopera intreaga colectie de FOLII PENTRU TELEFON


Acționează imediat


>


Totuși, dacă telefonul tău nu are un grad de rezistență mare la apă și nici nu este protejat de o husă de protecție impermeabilă, secretul este să acționezi imediat ce l-ai scăpat în apă:


  • scoate rapid telefonul din apă;
  • închide-l dacă este aprins, astfel, vei evita producerea unui scurtcircuit;
  • dacă telefonul îți permite, detașează bateria;
  • scoate cartela SIM și cardul de memorie;
  • folosește prosoape de hârtie, absorbante, pentru a îndepărta excesul de apă (este recomandat să tamponezi suprafața, astfel încât să nu răspândești apa);
  • usucă telefonul - poți să folosești un aspirator de mână, ca să absorbi apa pătrunsă în părțile greu accesibile ale telefonului;
  • pune telefonul într-o pungă în care ai introdus deja câteva pliculețe cu silicagel (acele pliculețe de hârtie cu biluțe din gel, pe care le găsești, de obicei, în cutiile de încălțăminte nouă);
  • lasă silicagelul să absoarbă umiditatea timp de 48-72 de ore;
  • după acest timp, poți reintroduce bateria în telefon și îl poți porni.


De asemenea, există și soluția de a face o vizită către un atelier profesional de reparații pentru telefoane, unde tehnicianul îți poate curăța placa de bază și poate usca dispozitivul, protejându-l de o eventuală coroziune.


Ce nu trebuie să faci dacă ai scăpat telefonul în apă


Cu siguranță ai auzit de multe trucuri pe care le poți aplica atunci când scapi telefonul în apă, însă nu toate sunt benefice pentru smartphone-ul tău și l-ai putea deteriora și mai mult. Pe lista de „lucruri interzise” putem aminti:


  • Evită să folosești uscătorul de păr pentru a salva telefonul - cel mult vei împinge apa și mai mult în interiorul telefonului sau vei arde câteva componente;
  • Evită să pui telefonul într-un bol cu orez - experimentele au dovedit că mult mai eficient este silicagelul, care absoarbe umiditatea într-o proporție mult mai mare decât orezul;
  • În niciun caz nu folosi cuptorul cu microunde, caloriferul sau razele solare pentru a usca telefonul - există riscul să deteriorezi componentele electronice ale smartphone-ului;
  • Nu scutura telefonul dacă dorești ca apa să nu pătrundă și mai mult în interiorul telefonului;
  • Nu te grăbi să deschizi telefonul - lasă-l la uscat timp de 1-2 zile.


Așadar, chiar și în cazul în care ai scăpat telefonul în apă, pot exista soluții. Acționează rapid sau apelează la măsurile de prevenție menționate în acest articol.


Sursa foto: Shutterstock și Mobiup

Citeste și