Emoticoane, Emoji - Cum au aparut, care sunt cele mai populare

Găsește accesoriul potrivit pentru telefonul tău.

keyboard_arrow_down
Swipe to the left
Emoticoanele şi emoji. Cum au apărut, ce diferenţe există între ele şi care sunt cele mai folosite

Emoticoanele şi emoji. Cum au apărut, ce diferenţe există între ele şi care sunt cele mai folosite

Scris de Publicat la: 10 august 2021 | Actualizat la: 10 august 2021 46525 Vizualizări

Internetul a schimbat drastic modul în care comunicăm, nu mai încape îndoială. Avem acum la dispoziţie mesaje şi apeluri audio şi video, dar principala metodă de comunicare online este, însă, scrisul.


Şi, pentru că în cuvintele scrise nu se simt tonul vocii și limbajul corpului, au apărut metode noi, alternative, de a încărca un text cu emoţie şi de a adăuga înţelesuri mai mult sau mai puţin obscure, acolo unde lucrurile erau cât se poate de clare. Aşa au apărut emoticoanele şi emoji, două adevărate limbaje care se aseamănă, dar care sunt diferite, chiar dacă mulţi oameni fac confuzie între ele.



Pe scurt, un emoticon reprezintă o înşiruire de litere, semne de punctuaţie şi alte simboluri aflate pe tastatură, care, luate laolaltă, reprezintă o expresie facială. Pe de altă parte, un emoji este un desen micuţ al unui om, animal, obiect sau alt personaj.


Confuzia este de înţeles: şi emoji, şi emoticoanele sunt folosite în acelaşi scop, anume de a da culoare unui text şi de a adăuga un strop de emoţie printre cuvinte, care nu exprimă întotdeauna ce simte autorul lor. Dacă accesoriile pentru telefoane mobile înfrumuseţează şi protejează un smartphone, emoticoanele şi emoji-urile nuanţează şi completează mesajele pe care le trimiţi.


În continuare, o să detaliem diferenţele dintre emoticoane şi emoji şi vom vedea care sunt cele mai populare dintre ele.


Ce este un emoticon


Aşa cum am văzut mai sus, un emoticon este o imagine, de cele mai multe ori, reprezentând o trăsătură facială sau o emoţie, creată cu ajutorul simbolurilor existente pe tastatura computerului sau a telefonului mobil. Acestea pot fi litere, numere, semne de punctuaţie, iar emoticoanele pot fi foarte simple sau de-a dreptul complicate. Denumirea lor vine de la cuvintele englezeşti „emotion” şi „icon”, care înseamnă „emoţie” şi, respectiv, „simbol” sau „pictogramă”.


Cum au apărut emoticoanele


Deşi, de-a lungul istoriei, au mai existat simboluri care transmiteau o stare de spirit sau o emoţie, emoticoanele au apărut, în forma pe care o cunoaştem cu toţii, astăzi, la Universitatea Americană Carnegie Mellon, din Pittsburgh, în 1982, în urma unei glume care s-a încheiat prost.


Pe forumul instituției, un informatician a postat o ghicitoare în care era vorba despre o picătură de mercur şi o lumânare care ar fi coborât cu liftul.


Un alt informatician, pus pe glume, a adăugat propriul mesaj la postare: „Atenţie! Din cauza unui experiment recent cu mercur, liftul din dreapta este contaminat cu mercur. Există şi mici pagube provocate de un incendiu. Decontaminarea va fi încheiată până la ora 8, vineri.”



Gluma nu a avut efectul scontat, pentru că mulţi dintre cei care au citit mesajul l-au luat de bun şi s-au panicat. Pentru a evita o altă situaţie asemănătoare, un cercetător din cadrul universităţii a propus ca toate glumele postate pe forum să fie însoţite de simbolurile :-), care, împreună, arată ca o faţă zâmbitoare, rotită spre stânga. Un alt set de simboluri, :-(, urma să însoţească postările serioase. Odată cu apariţia internetului, cele două simboluri s-au răspândit în toată lumea şi aşa au apărut emoticoanele.


Cele mai folosite emoticoane


Înainte să trecem mai departe şi să vedem cum arată unele dintre cele mai populare emoticoane, e bine de ştiut că majoritatea celor vestice sunt întoarse la 90 de grade către stânga. De cele mai multe ori, primii sunt ochii, apoi nasul şi gura. Adesea, nasul poate chiar să lipsească. Iată care sunt unele dintre cele mai cunoscute şi utilizate emoticoane:


  • clasicul zâmbet sau smiley, aşa cum îl ştie toată lumea: :‑) şi :) Există şi varianta :)), care înseamnă hohote de râs, însă nu sunt mulţi cei care se limitează doar la două paranteze. Cu cât sunt mai multe, cu atât este mai amuzată persoana cealaltă. Şi următoarele emoticoane înseamnă tot zâmbete :-] :] :-3 :3 :-> :} :o) :^) =] =)
  • tristeţe, supărare sau chiar o stare de nervozitate: :‑( şi :(
  • un rânjet vesel sau bună dispoziţie: :D şi xD
  • lacrimi de tristeţe sau plânsete: :'‑( şi :'(în acelaşi timp, există şi varianta „lacrimi de bucurie”, unde se schimbă doar paranteza, în :'‑) sau :')
  • Iată şi alte emoticoane care pot fi utile la un moment dat, într-o conversaţie.
  • :O - uimire
  • :* - sărut
  • ;) - făcut cu ochiul
  • :P - limbă scoasă la cineva
  • :/ - scepticism sau ezitare, la fel ca :| sau ca >.<
  • O:) - inocenţă
  • %) - băut sau confuz
  • :X - cu buzele pecetluite


Nu toate emoticoanele simbolizează expresii faciale sau stări de spirit. Unele dintre ele ţin locul unor obiecte sau al unor sentimente. Iată câteva exemple:


  • @};- înseamnă un trandafir
  • <3 este o inimă şi simbolizează iubire sau plăcere
  • <\3 este o inimă... sfâşiată
  • \o/ - aplauze sau ovaţii


Ce sunt emoji şi cum au apărut


Spre deosebire de apariţia spontană a emoticoanelor, primele emoji au fost create în 1999 de japonezul Shigetaka Kurita, pentru compania niponă de comunicaţii NTT DoCoMo. Numele de emoji vine de la „e” şi „moji”, cuvântul japonez pentru pictogramă. Spre deosebire de emoticoane, emoji sunt imagini reale şi acoperă o gamă extrem de variată de obiecte sau fiinţe.



Primele emoji erau simple, aveau doar 12 x 12 pixeli, erau inspirate de caracterele japoneze şi de cultura manga şi au fost create în mod special pentru audienţa din Japonia. Nu a durat mult, însă, până să se răspândească în toată lumea. Apple a fost printre primii producători de telefoane mobile care au introdus emoji. De fapt, a ascuns meniul cu emoji în primul iPhone, apărut în 2007. Scopul era de a-l face mai atrăgător pentru piaţa japoneză, dar nu a durat mult până când utilizatorii din Statele Unite au descoperit opţiunea.


Acum, emoji sunt disponibile în aproape toate aplicaţiile de mesagerie şi, deşi fiecare aplicaţie are emoji cu anumite particularităţi, diferenţele dintre ele nu sunt prea mari şi pot fi citite reciproc de pe o platformă pe alta. Din acest motiv, un emoji postat de cineva cu un Samsung Galaxy poate fi citit de altcineva care deţine un iPhone.


Pe de altă parte, nu toate companiile cad de acord, atunci când vine vorba de descrierile emoji-urilor. De exemplu, pentru Twitter şi Apple, emoji-ul „dancer” (dansator) arată o femeie care dansează flamenco. Pe de altă parte, pentru Google, „dancer” era un emoji care semăna cu un dansator disco din anii '70.


Cele mai populare emoji


Iată, mai jos, unele dintre cele mai populare emoji, pe care cu siguranţă le ai şi tu în telefonul tău mobil. Printre cele mai faimoase sunt, bineînţeles, cele folosite ca reacţii la postările de pe Facebook. Iniţial, era doar un emoji, de „Like”, însă, odată cu trecerea timpului, reţeaua socială a adăugat şi alte emoji care lărgesc paleta de emoţii pe care le pot exprima utilizatorii.



Iată şi câteva dintre cele mai folosite emoji-uri pe reţelele sociale şi pe platformele de messaging.



Aşadar, acum că ai aflat cum au apărut emoticoanele şi emoji şi ţi-ai făcut o idee despre diferenţele dintre ele, e timpul să le foloseşti în următoarele discuţii online... asta dacă nu o făceai deja. Dacă o imagine spune cât o mie de cuvinte, cu siguranţă şi un emoticon sau un emoji poate ţine locul... câtorva.


Sursa foto: Shutterstock

Citeste și