Senzorul de proximitate al telefonului mobil: Cum functioneaza, rol

Găsește accesoriul potrivit pentru telefonul tău.

keyboard_arrow_down
Swipe to the left
Senzorul de proximitate al telefonului mobil: cum funcționează și ce utilitate are

Senzorul de proximitate al telefonului mobil: cum funcționează și ce utilitate are

Scris de Mobiup Publicat la: 21 octombrie 2020 | Actualizat la: 21 octombrie 2020 43355 Vizualizări

Smartphone-ul tău poate fi descris în multe feluri, de la PC de buzunar până la briceag elvețian în variantă electronică. Numărul de dispozitive pe care le-a înlocuit gadgetul fără de care nu ne-am mai putea imagina nicio zi este tot mai greu de calculat, cu fiecare nouă funcțiune ce este prezentată de marii producători. Pentru ca diferitele utilizări pe care le poate deservi telefonul să nu interfereze, în condițiile în care acesta poate fi controlat doar prin intermediul display-ului, era nevoie de o soluție pentru blocarea temporară a acestei interfețe.


Localizat în partea superioară a telefonului mobil, lângă difuzor, senzorul de proximitate ne permite să derulăm apeluri de voce fără a activa aplicațiile sau widget-urile de pe display. În același timp, acest microdispozitiv permite economisirea unor rezerve importante de energie ale acumulatorului. Chiar și așa, ecranul telefonului este una dintre cele mai „gurmande” componente ale unui smartphone, așa că o baterie externă rămâne cea mai sigură cale de a obține o autonomie prelungită.



Vezi AICI oferta noastră de ÎNCĂRCARE & TRANSFER


Cum funcționează senzorul


Pentru a putea detecta momentul în care telefonul este dus la ureche, senzorul de proximitate utilizează un flux de lumină în spectru infraroșu, imperceptibil de ochiul uman. Acesta este proiectat imediat după inițierea unui apel telefonic, pe parcursul căruia reflexia luminii este monitorizată de o diodă fotosensibilă. Tehnologia, deloc revoluționară, dar foarte practică, este similară cu cea utilizată de telecomanda televizorului sau a aparatului de aer condiționat.


Tot senzorii cu infraroșu sunt responsabili și de funcționarea optimă a sistemelor de alarmă, în special în cazul componentelor responsabile cu semnalarea deschiderii unei ferestre sau a unei uși. Distanța medie până la care senzorul de proximitate al smartphone-ului proiectează fluxul infraroșu este de 5 cm. Odată ce această componentă a identificat prezența unui obiect, atât iluminatul, cât și afișajul display-ului sunt oprite.


Vezi categoria noastră de STIL & PROTECTIE


Baterie Externa Cellara Capacitate 2500 Mah - Aurie


Cum se activează și cum se dezactivează


Există situații în care nu ai dori să utilizezi telefonul mobil în condițiile în care senzorul de proximitate este activat. Acestea sunt generate de diferite probleme și disfuncții manifestate fie de telefon, fie de unele accesorii. O folie de protecție deteriorată, care nu permite o funcționare optimă a componentei care proiectează fluxul infraroșu, va cauza menținerea ecranului în funcțiune, la intensitate luminoasă maximă, pe parcursul apelului. O altă situație este cauzată de erorile de soft, care se pot ivi cu ocazia unui update în sistemele de operare.



Când apelul este închis prematur, din cauza apăsării accidentale a tastei de închidere a apelului, când agenda este accesată tot în acest mod sau când apelul este perturbat de activarea involuntară a unor aplicații incompatibile cu această funcție, este clar faptul că telefonul mobil necesită o resoftare. Până la aceasta, senzorul de proximitate poate fi dezactivat, recalibrat sau reactivat, în funcție de setările oferite de fiecare mobil în parte sau, mai ușor, cu ajutorul uneia dintre aplicațiile disponibile online.


Vezi categoria noastră de FOLII STICLA


Folie Protectie Ecran Sticla 3D Full Cover Cellara Pentru iPhone Xs Max/11 Pro Max - Negru


De ce este necesar senzorul de proximitate


Din fericire, absența componentelor mecanice face din senzorul de proximitate un element foarte fiabil al telefonului mobil. Utilitatea acestuia se reflectă în comoditatea de a desfășura un apel de voce fără grija perturbărilor pe care le-ar aduce accesarea nedorită a meniului, respectiv apăsarea tastelor.


Cu ecranul dezactivat, vei putea ține telefonul cât mai strâns la ureche și vei reduce riscul de a-l scăpa, din cauza unei aderențe insuficiente. În goana după specificații cât mai bune, producătorii de telefoane mobile au găsit oportunitatea de a tăia din consum, prin închiderea ecranului pe durata apelurilor de voce.


Un efect secundar pozitiv al acestui mod de a funcționa este dat de absența sau de ponderarea fenomenului de supraîncălzire a acumulatorului, o manifestare la care telefoanele mobile sunt atât de expuse în prezent. Toate acestea se traduc, pe termen lung, printr-o uzură redusă a smartphone-ului tău, o durată de utilizare mai mare și o experiență plăcută, cu fiecare convorbire pe care o vei purta.


Acum știi cum senzorul de proximitate te ajută să îți folosești telefonul într-un mod optimizat, pentru cât mai mult timp. Cu accesoriile potrivite, cel mai important gadget al tău se va menține atât util, cât și aspectuos.


Credit foto: Shutterstock.

Citeste și