TOP Telefoane Rezistente la apa, socuri si praf

Găsește accesoriul potrivit pentru telefonul tău.

keyboard_arrow_down
Swipe to the left
Top telefoane rezistente la apă, șocuri și praf

Top telefoane rezistente la apă, șocuri și praf

Scris de Mobiup Publicat la: 15 decembrie 2020 | Actualizat la: 11 ianuarie 2021 45045 Vizualizări

Telefoanele rezistente la apă, șocuri și praf au învelișuri exterioare dure, care să reziste la căzături, lovituri sau temperaturi extreme. Dacă ești pasionat de drumeții, alpinism ori navigare sau dacă lucrezi în construcții ori în industrie, un astfel de telefon este ideal, te ajută să rămâi conectat, prin apeluri telefonice și internet și, în același timp, este confecționat dintr-un material rezistent, testat și care îndeplinește standarde militare. Citind în continuare, poți afla care sunt cele mai rezistente smartphone-uri, precum și cum afli dacă un telefon este rezistent.



Cum știi că un telefon este rezistent la apă, șocuri și praf


Rezistența la apă, praf și șocuri este măsurată prin standardul IP (Ingress Protection Rating). Majoritatea telefoanelor mobile au specificat nivelul de protecție împotriva acestor elemente. În general, un dispozitiv are următorul marcaj IPXY, unde X reprezintă rezistența la pătrunderea corpurilor solide, a prafului și a obiectelor mici, iar Y reprezintă rezistența la pătrunderea lichidelor.


Rezistența la pătrunderea obiectelor solide, a prafului și a obiectelor mici poate lua valori cuprinse între 0 și 6:


  • 0 - fără protecție;
  • 1 - protecție împotriva obiectelor mai mari de 50 mm în diametru;
  • 2 - protecție împotriva obiectelor mai mici de 80 mm în lungime și 12 mm în diametru;
  • 3 - protecție împotriva obiectelor cu un diametru mai mare de 2,5 mm;
  • 4 - protecție împotriva obiectelor solide mai mari de 1 mm (cuie, fire, insecte, șuruburi etc.);
  • 5 - protecție parțială la praf;
  • 6 - protecție totală la praf și alte particule minuscule.


Rezistența la pătrunderea lichidelor, Y din marcajul IPXY, are valori între 0 și 9:


  • 0 - fără protecție împotriva lichidelor;
  • 1 - protecție împotriva picăturilor mici, așa cum sunt cele care provin din condens. Picăturile nu afectează funcționarea normală a telefonului;
  • 2 - protecție împotriva picăturilor de apă care cad la un unghi de 15 grade față de linia verticală;
  • 3 - protecție împotriva pulverizării de apă până la un unghi de 60 de grade;
  • 4 - protecție împotriva stropilor de apă indiferent din ce direcție vin;
  • 5 - protecție împotriva jeturilor de apă de presiune mică din orice direcție vin;
  • 6 - protecție împotriva jeturilor de apă la presiune ridicată;
  • 7 - protecție împotriva introducerii telefonului în apă timp de 30 de minute până la o adâncime cuprinsă între 15 cm și 1 metru;
  • 8 - protecție împotriva introducerii telefonului în apă până la o adâncime mai mare de 1 metru. Adâncimea diferă de la un producător la altul și este specificată pe ambalaj;
  • 9 - protecție împotriva jeturilor de apă la presiune mare, temperaturi ridicate și debit mare.


Pe lângă IPXY, mai există și standardul MIL-STD-810, cel mai folosit pentru a determina rezistența unui telefon la șocuri fizice. Acesta este un standard dezvoltat de Departamentul de Apărare al SUA și constă în expunerea telefonului mai multor teste: temperaturi extreme, cădere, lovirea cu un glonț, înghețare, expunerea la acizi sau fungi sau dacă telefonul poate lua foc în apropierea unui gaz inflamabil.


Dacă telefonul pe care dorești să ți-l iei este rezistent doar la apă și praf, îi poți atașa o carcasa de protectie. Astfel, telefonul va fi protejat fără a fi nevoie să investești într-un dispozitiv de calibru militar.


Top smartphone-uri rezistente la apă, șocuri și praf


Un smartphone rezistent la apă, șocuri și praf poate fi util atât dacă lucrezi într-un mediu în care ești expus acestor elemente, cât și dacă îți place să mergi pe munte sau te știi că ți-ai schimbat telefonul de câteva ori pentru că l-ai scăpat din mâini. Mai jos sunt cele mai bune smartphone-uri rezistente la apă, șocuri și praf.


Huawei P40 PRO


Huawei P40 PRO are o baterie de 4200 mAh, o memorie internă generoasă de până la 256 GB, chipset Kirin 990 5G, cameră foto principală de 50 MP și standard de protecție IP68, rezistând la praf și la introducerea în apă până la 1,5 metri timp de 30 de minute. Dintre minusuri, merită menționate câteva care ar putea face diferența. Nu permite servicii mobile Google, deci unele jocuri sau aplicații nu vor funcționa pe acest telefon. De asemenea, fotografiile pe timp de noapte ar putea fi mai bune, iar filmările în 4K dezamăgesc. Prețul unui astfel de telefon este de aproximativ 3300 de lei.


Samsung Galaxy Note 20 Ultra


Samsung Galaxy Note 20 Ultra are o mulțime de avantaje, de la ecranul Corning Gorilla Glass 7, care oferă o protecție suplimentară la scăpare, la rezoluția 8K pentru video, IP68, memorie internă de 512 GB, camera principală de 108 MP Wide și o conexiune sigură la wifi. Carcasa este dintr-un material care nu adună amprente, iar telefonul are standard IP68, fiind rezistent la praf și apă. Dezavantajele includ bateria, care nu este dintre cele mai bune, deci va trebui să încarci telefonul cel puțin o dată pe zi, în funcție de utilizare. De asemenea, durata de încărcare este mare, iar performanța are de suferit dacă ești un utilizator intens. Samsung Galaxy Note 20 are un preț de aproximativ 6300 de lei.


Nokia 9 PureView


Nokia 9 PureView este rezistent la apă și praf, are un standard IP67. Prevăzut cu un ecran QHD pOLED fără ramă și cu cinci camere de 12 MP, reprezintă unul dintre cele mai bune telefoane pe partea foto-video. Are, totuși, și câteva neajunsuri. În primul rând, telefonul folosește un chipset Snapdragon vechi, scanerul pentru amprentă lasă de dorit, iar software-ul are multe buguri și „îngheață”, mai ales atunci când folosești camera. Mai mult, nu are slot microSD, astfel că, dacă vrei să faci multe poze sau filmulețe, va trebui să te abonezi la unul dintre serviciile cloud. Are un preț de circa 2800 de lei.



iPhone X


iPhone X este certificat IP67, deci este complet rezistent la praf și la apă atunci când este scufundat până la cel mult un metru. Dispune de un ecran OLED generos, de 5,8 inch, rame subțiri și stabilizare optică pentru ambele camere de pe spate. Fotografiile ies mai bine decât la modelele anterioare, bateria este durabilă, încărcarea se poate face wireless, iar Face ID funcționează mai bine decât senzorul de amprente digitale. Minusurile includ software-ul, care necesită actualizări regulate, lipsa cablului de încărcare rapidă, ecranul, deși cu aspect premium, se poate zgâria sau crăpa ușor, motiv pentru care va fi nevoie de o folie de sticla suplimentară. De asemenea, lipsește jack-ul pentru căști, iar prețul este destul de mare, în jurul a 3600 de lei.


HTC U12 Plus


HTC U12 Plus are standard de protecție IP68 - rezistență la praf și apă până la o adâncime mai mare de un metru. De asemenea, este acoperit de Gorilla Glass 5, deci este rezistent și la zgârieturi. Dintre neajunsuri, se remarcă tastele digitale cu mici scăpări, lipsa jack-ului pentru căști și bateria, care nu rezistă mult. Prețul este de aproximativ 3700 de lei.


LG G6


LG G6 este certificat IP68, fiind protejat împotriva prafului și apei, până la o adâncime de 1,5 metri pentru 30 de minute. Telefonul are camere duale orientate spre spate, un obiectiv cu unghi larg de 125 de grade și un senzor pentru amprentă lângă cameră. Deși afișajul este viu și vibrant, prezența procesorului Qualcomm 821 îl face ușor lent. De asemenea, bateria nu este detașabilă, este cam greoi, iar ecranul este de tip Gorilla Glass 3, varianta GG5 fiind superioară. Costă aproximativ 2050 de lei.


Google Pixel 2


Google Pixel 2 este certificat IP67, deci rezistă la praf și la apă până la un metru. Telefonul are o cameră de 12 MP, un procesor rapid Snapdragon 835, focalizare automată și precisă. Din păcate, nu are încărcare wireless, mufă jack pentru căști, iar ecranul este mic și marginile mari. Prețul este de aproximativ 2500 de lei.


HTC U11 Plus


HTC U11 Plus este certificat IP67, fiind rezistent la praf și la scăparea accidentală în apă mai puțin adâncă de un metru, pentru cel mult 30 de minute, la temperatura camerei. Telefonul se remarcă prin designul exterior inedit. Partea din spate are material Liquid Surface, care îi permite să strălucească simultan în două culori diferite. Camera foto este excelentă și oferă performanță bună, însă este voluminos, bateria ar putea fi mai rezistentă, nu are mufă jack pentru căști, la fotografii, camera are un lag (întârziere) care ar putea deranja, iar materialele folosite îl fac alunecos, astfel că este indicat să îți iei și o husa, dacă te decizi să-ți achiziționezi un astfel de telefon. HTC U11 Plus costă aproximativ 2100 de lei.


Motorola Moto X4


Motorola Moto X4 este certificat IP68, fiind protejat de praf și putând fi scăpat până la 1,5 metri în apă, timp de 30 de minute. Se remarcă prin designul atractiv, aspectul compact, durata excelentă a bateriei, rama metalică rezistentă și Gorilla Glass 3. Dintre dezavantaje, merită menționate camera foto, care poate fi mai bună (fotografiile în lumină slabă nu sunt la fel de calitative precum în cazul altor telefoane din aceeași clasă), bateria, care nu este detașabilă și SIM hybrid, astfel că nu poți folosi dual SIM și cardul microSD în același timp. Are un preț de aproximativ 895 de lei.


Doogee S95 Pro


Doogee S95 Pro are un standard de protecție de IP69, deci este rezistent la praf, particule mici, jeturi de apă de presiune cu debit mare și temperaturi ridicate. Carcasa este din metal și cauciuc, fiind foarte rezistent. De asemenea, are un buton SOS, senzori cu amprentă și trei camere. Dezavantajele includ următoarele: încărcătorul nu este rezistent la apă sau la șocuri și este cam greoi, dacă vrei să folosești o baterie externă. Are un preț de aproximativ 2800 de lei.


Top smartphone-uri antișoc


Mulți dintre noi am avut un telefon mobil înainte de apariția smartphone-urilor, atunci când aceste dispozitive erau folosite pentru apeluri telefonice și suportau ușor câteva căzături. Apoi, au apărut telefoanele inteligente cu ecrane generoase, subțiri și tot felul de opțiuni care mai de care mai atrăgătoare. Dacă înainte, căderea telefonului însemna cel mult câteva zgârieturi superficiale, smartphone-ul a adus ecranele estetice și multifuncționale care aveau acest neajuns de a se sparge ușor.


Mai facem un salt în timp și ajungem în 2020, când au început să apară smartphone-uri rezistente la apă și nisip (am vorbit despre ele ceva mai sus), dar și la șocuri. În această categorie de smartphone-uri, există mai multe subcategorii. Avem telefoane pentru persoanele care lucrează în zone industriale sau în construcții, care necesită un telefon rezistent și durabil și pentru care calitățile interne ale dispozitivului nu reprezintă cel mai important aspect și persoanele care au nevoie de un telefon mediu spre premium, care poate duce o cădere ocazională și rezistă la temperaturi scăzute. Aici intră persoanele active, care practică sporturi în aer liber, eventual la munte.


Indiferent în care categorie te afli, există mai jos un telefon antișoc potrivit pentru tine.


Blackview BV9900 Pro


Blackview BV9900 Pro este considerat unul dintre cele mai bune smartphone-uri antișoc de pe piață. Deține standardul IP69 contra prafului și apei și numeroase certificări militare, care îl fac aproape indestructibil, indiferent de condițiile atmosferice. Poate rezista până la temperaturi de -30 de grade Celsius, astfel că poate fi folosit atât în interes profesional, cât și dacă vrei să mergi în drumeții sau să petreci câteva nopți la cort.


Pe lângă acestea, are o mufă USB-C mascată, un buton SOS și un alt buton pentru senzorul pentru amprente. Dintre neajunsuri, cele care ar putea deranja includ capacitatea de stocare de doar 128 GB, bateria care trebuie încărcată înainte de fiecare plecare și lipsa conectivității la 5G. Blackview BV9900 Pro are un preț de aproximativ 2500 de lei.


Oukitel K10000 Max


Oukitel K10000 Max este un alt telefon de top în ceea ce privește rezistența la șocuri. Are o baterie rezistentă, ecranul de 5,5 inch este protejat de sticla Corning Gorilla Glass, proiectată special pentru a suporta zgârieturi și lovituri. De asemenea, deține certificatul IP68, iar aspectul său amintește de telefoanele specifice pentru șantier sau de modelele militare. Beneficiază de încărcare rapidă, iar fotografiile ies bine chiar și realizate în lumină slabă.


Un alt plus este rezistența termică, acest model rezistând de la -20 de grade Celsius până la +50 de grade Celsius, un interval ideal, indiferent că lucrezi în spații industriale sau că practici sporturi de iarnă. Mai mult, Oukitel K10000 Max vine și cu o lanternă LED, care funcționează chiar și atunci când telefonul rămâne fără baterie, fiind ideal atunci când mergi în excursii cu cortul. Printre minusuri, se află spațiul mic de stocare de 32 GB, însă, dacă îl folosești pentru muncă și nu faci multe fotografii/filmulețe, se poate dovedi suficient. Prețul este de aproximativ 2000 de lei.


Doogee S60


Doogee este un telefon de top în clasamentul modelelor rezistente la șocuri. Este un telefon dual SIM, cu certificare IP68, senzor de amprentă digitală, ecran Gorilla Glass 5 cu extra protecție pentru zgârieturi și lovituri. În plus, are o baterie mare, care se încarcă rapid, având inclusiv opțiunea de încărcare wireless. Carcasa este confecționată din aluminiu de clasă aerospațială cu policarbonat de densitate mare, iar pozele ies mai mult decât decent, ținând cont că principalul element este rezistența. Poate fi folosit atât în scopuri profesionale, dacă lucrezi în industrie sau construcții, cât și în practicarea unor sporturi sau când mergi în excursie. Costă aproximativ 1200 de lei.


Nomu S10 Pro


Nomu S10 Pro este un alt model prevăzut atât cu IP68+ (poate sta sub apă până la doi metri adâncime, timp de o oră), cât și cu standardul militar MIL-STD-810, fiind rezistent la sare, praf, umiditate, ploaie, vibrații, radiații solare, șocuri termice și transport în condiții grele. Are o baterie generoasă de 5000mAh, quad-core de 1.5GHz, iar spațiul de stocare este de 32 GB. Ecranul este protejat de sticlă Corning Gorilla Glass 3. Nu este FullHD, însă prețul de doar 950 de lei îl face perfect pentru a fi folosit în mediul industrial, în mine sau în construcții.

CAT S61


CAT S61 este unul dintre cele mai recente modele antișoc create de CAT. Modelul este fabricat având drept obiectiv funcționarea sa în meserii care implică folosirea unor echipamente grele și a vehiculelor de construcții. Este fabricat din aluminiu gros și plastic și deține standardele IP68 și IP69, tolerând atât praful și lichidele, cât și expunerea la apă sub presiune, timp de maximum o oră. Poate rezista căderilor de până la 1,8 metri pe beton, iar ecranul de 5,2 inch poate fi folosit cu degetele umede și mănuși. La nevoie, există și butoane de navigare sub ecran.


Deși telefonul nu impresionează prin capacitatea de stocare, având doar 64 GB, avantajele lui CAT S61 vin din instrumentele oferite de acesta, care lipsesc de la multe telefoane antișoc. Un beneficiu major este camera integrată FLIR, care permite detecția termală. Aceasta ajută la detectarea țevilor de apă caldă, depistarea umflăturilor interne sau a persoanelor ascunse în tufișuri. Include, de asemenea, un instrument de măsurare laser, care permite realizarea de măsurători rapide ale distanțelor și un senzor pentru calitatea aerului, care avertizează atunci când aerul din spațiul înconjurător a ajuns la un nivel cu potențial periculos. Prețul este de aproximativ 2900 de lei.


iHunt i5


iHunt i5 este un smartphone rezistent la praf, apă și șocuri. Acest model dual SIM are o autonomie mare, bateria fiind de 6500mAh. Ecranul de 5,5 inch este prevăzut cu sticlă Gorilla Glass 3, care îi oferă un plus de protecție în fața zgârieturilor, a loviturilor și a căzăturilor. În ciuda dotărilor hardware care ar putea fi mai bune, telefonul are 16 GB spațiu de stocare, 2 GB de RAM și procesor quad-core de 1,5Gz. Punctul forte al iHunt i5 se află în materialele de calitate din care este realizat, fiind rezistent la șocuri mecanice. Poate fi folosit pe șantier sau dacă mergi în excursii. Prețul este unul relativ mic, de doar 800 de lei.


Land Rover Explore


Land Rover Explore este unul dintre cele mai rezistente telefoane de pe piață, perfect dacă dorești să explorezi natura. Are certificare IP68, rezistând la praf și apă, este construit din materiale durabile, iar ecranul este protejat de Gorilla Glass 5.


Acest model poate fi configurat cu o baterie suplimentară (nici cea de bază nu e de ignorat), de 3.600mAh și o antenă GPS Ceramic Patch. Aceasta din urmă îmbunătățește capacitatea GPS a telefonului, permițându-ți să afli unde ești indiferent de cât de vitrege sunt condițiile meteo. Folosirea constantă a GPS-ului și a ecranului consumă bateria după aproape o zi, un succes pentru un telefon de acest fel. Aplicația compatibilă ViewRanger oferă unelte pentru ciclism și drumeții (busolă, date barometrice, distanța parcursă). Modelul este ideal pentru cei care iubesc aventura și petrec mult timp în natură. Are un preț de aproximativ 1400 de lei.


Blackview BV5900


Blackview BV5900 este un telefon rezistent, care se integrează ușor în mediile de lucru dificile cu umezeală, praf și risc de accidentare. Este realizat din materiale de calitate precum metalul, sticla cu protecție pentru zgârieturi și lovituri și cauciuc special folosit pentru anvelopele mașinilor off-road. Mai mult, beneficiază și de standardul de protecție IP68, fiind rezistent la praf, particule mici și apă. Are mufă jack pentru căști și conector USB-C, acoperite cu două clăpițe din cauciuc, oferindu-i, astfel, un plus de protecție.


Deși nu impresionează prin procesor sau spațiul de stocare (32 GB) are o baterie de 5.580 mAh care poate rezista până la două zile. De asemenea, nu excelează pe partea foto-video, fiind un telefon de lucru. Prețul este de aproximativ 700 de lei.


Leagoo xRover C


Leagoo xRover C este un telefon rezistent la șocuri, cu o baterie mare. Poate fi folosit fără probleme și sub razele soarelui, acest lucru neafectând calitatea imaginii ecranului. Are o capacitate de stocare de 15 GB, însă poate fi extinsă până la 256 GB. Camera este eficientă ziua, însă, pe timp de noapte, poate crea mici probleme. În condiții de utilizare constantă, bateria durează 6-10 ore. Leagoo xRover C costă aproximativ 600 de lei.


Motorola Moto Z2 Force


Motorola Moto Z2 Force este unul dintre cele mai rezistente telefoane împotriva șocului. Panoul din spate, din oțel inoxidabil, și ecranul rezistent (nu se sparge, dar se poate zgâria) îl fac ideal pentru persoanele care doresc să practice sport în aer liber și sunt în căutarea unui telefon fiabil. Ecranul de protecție împotriva șocurilor aduce, totuși, un minus: display-ul își pierde din luminozitate, iar culorile, din intensitate. Dispune de o capacitate de stocare de 64 GB, care poate fi extinsă prin atașarea unui card microSD. Costă aproximativ 1700 de lei.


Ulefone Armor 7E


Ulefone Armor 7E include standardele IP68 și IP69 pentru protecție față de praf, particule și apă (30 de minute la 1,5 m adâncime sau 24 de ore la 1 metru adâncime). De asemenea, deține standardul MIL-STD-810G, care îl face rezistent la căderi, temperaturi extreme, radiații solare și lovituri. Poate fi folosit fără probleme în medii accidentate, în industrie sau în construcții.


Are o cameră de 48 MP, se încarcă wireless și include un procesor rapid. Fotografiile pe timp de noapte nu sunt calitative, mufa jack pentru căști lipsește, iar locul pentru mufa USB-C necesită un încărcător personalizat, deoarece locul este situat mai adânc decât alte modele de telefoane. Prețul unui Ulefone Armor 7E este de aproximativ 1500 de lei.


Telefoanele rezistente la apă, praf și șocuri pot fi utile atât în domeniul profesional, dacă lucrezi noaptea, la mari adâncimi, în construcții sau în industrie, cât și în mediul recreativ, dacă ești amator de sporturi în aer liber, drumeții sau excursii la cort. Telefoanele ultra rezistente au un aspect butucănos și au caracteristici mai degrabă utilitare, în timp ce modelele rezistente îmbină aspectele practice cu partea estetică. Alegerea telefonului potrivit ține de ce îți dorești tu de la el.


Sursa foto: Shutterstock

Citeste și