Tot ce trebuie sa stii despre iPhone 12 mini si iPhone 12 Pro

Găsește accesoriul potrivit pentru telefonul tău.

keyboard_arrow_down
Swipe to the left
Tot ce trebuie să știi despre iPhone 12

Tot ce trebuie să știi despre iPhone 12

Scris de Mobiup Publicat la: 7 decembrie 2020 | Actualizat la: 7 decembrie 2020 16535 Vizualizări

Americanii de la Apple, la fel ca ceilalți mari producători de telefoane mobile, au fost nevoiți să-și ajusteze strategiile de piață din acest an, marcat de pandemie. Noua generație de iPhone 12 a fost prezentată mai târziu decât de obicei, în octombrie, în loc de tradiționalul septembrie.


Apple a prezentat, în seara zilei de 13 octombrie 2020, cele mai noi modele iPhone 12 și iPhone 12 mini, care vin la un preț accesibil, alături de variantele de top iPhone 12 Pro și iPhone 12 Pro Max.



Noile specificații tehnice ale iPhone 12 și 12 Pro


iPhone 12 și 12 mini sunt ideale pentru oricine nu are nevoie de funcțiile suplimentare ale camerei Pro și nici de capacitățile ei, care trec efectiv în domeniul camerelor profesionale și sunt absolut spectaculoase. iPhone 12, de 6,1 inch, este un succesor al iPhone 11, în timp ce iPhone 12, de 5,4 inch, are o dimensiune complet nouă și este cap de serie pentru cel mai mic iPhone pe care Apple l-a lansat din 2016 încoace (raportat la modelul iPhone SE). Din punct de vedere tehnic, cele două modele „mici” sunt identice, cu excepția dimensiunilor ecranului și a bateriei. Dimensiunile pe care le are iPhone 12 mini îl fac ideal pentru cei care preferă un iPhone pe care să-l poată folosi cu o singură mână.



Modelele iPhone 12 Pro sunt disponibile în dimensiuni de 6,1 și 6,7 inch, modelul de 6,7 inch fiind cel mai mare lansat până în prezent. În comparație cu iPhone 11 Pro, modelele Apple iPhone 12 Pro sunt mai subțiri. IPhone 12 Pro măsoară 5,78 inch înălțime (146,6 mm), 2,82 inch lățime (71,5 mm) și 0,29 inch grosime (7,4 mm), în timp ce iPhone 12 Pro Max are 6,33 inch înălțime (160,8 mm), 3,07 inch lățime (78,1 mm) și 0,29 inch grosime (7,4 mm).


Toate cele patru modele iPhone lansate în această toamnă de Apple au afișaje OLED Super Retina XDR, cu un design de la margine la margine, cu excepția crestăturii Face ID și a cadrelor din jurul marginii. De notat (și de apreciat) este și faptul că nu există nicio diferență în ceea ce privește calitatea afișajului între modelele standard de iPhone 12 și modelele Pro.


iPhone 12 mini de 5,4 inch are o rezoluție de 2430x1080 cu 476 pixeli pe inch, iar iPhone 12 de 6,1 inci are o rezoluție de 2532x1170 cu 460 pixeli pe inch. iPhone 12 Pro Max de 6,7 inch are o rezoluție de 2778x1284 cu 458 pixeli pe inch, echivalând cu mai mult de 3,4 milioane de pixeli, ceea ce este spectaculos, chiar și pentru cei neinițiați în ale tehnicii, și impresionant, pentru evoluția tehnologică ce face din Apple un lider incontestabil.


Ecranele oferă suport HDR cu luminozitate maximă de 1200 nits (pentru nespecialiști, din dorința de a avea elemente pentru a aprecia și evalua calitatea inovației - nits este unitatea de măsură pentru cantitatea de luminanță egală cu o candelă pe metru pătrat; luminanță înseamnă raportul dintre intensitatea luminoasă a unei surse de lumină și proiecția ariei sursei pe un plan; candela este unitatea fundamentală pentru intensitatea luminoasă din sistemul internațional de unități, iar pentru buna înțelegere a valorii, adăugăm și faptul că un televizor mediu poate avea capacitatea de a genera 100 până la 200 nits, în timp ce televizoarele HDR merg de la 400 până la 2000 nits, în cazul celor de ultimă generație - n.a).


Culorile sunt vii, realiste și sunt prezente funcțiile - inventate tot de Apple - Touch Haptic (răspuns indiferent de presiunea aplicată cu degetul pe ecran, activat printr-un motor Taptic mai mic în iPhone-urile 2020) și True Tone, opțiune care sporește acuratețea culorilor afișate și se raportează, în timp real, la lumina din mediul ambiant. Ecranele au protecție oleofobă.


Apple a revizuit designul liniei iPhone 12, introducând margini plate, similare ca design cu iPad Pro. Partea frontală a iPhone-ului este protejată de o nouă husă, Ceramic Shield, care înlocuiește geamul standard. Apple spune că Ceramic Shield este infuzat cu cristale nanoceramice care oferă o protecție la cădere de patru ori mai bună, dar rămâne încă vulnerabil la rupere.


La prezentarea modelelor, Apple a dat detalii despre procesul de „infuzare a cristalelor nano-ceramice în sticlă”, la care a recunoscut că a depus un efort susținut, în condițiile în care ceramica nu este transparentă. Cristalele ceramice au fost adaptate pentru a optimiza claritatea, menținând, în același timp, rezistența. Ceramic Shield este mai dur decât orice sticlă pentru smartphone, cu un proces de schimb dual-ion care asigură protecție împotriva zgârieturilor și uzurii zilnice. Ecranul ceramic este mai durabil decât sticla care protejează iPhone 11, rezistând foarte bine la teste de forță, și a fost conceput în parteneriat cu Corning Incorporated, o companie americană specializată în sticlă ultraperformantă, ceramică și tehnologii conexe, inclusiv optică avansată, în principal pentru aplicații industriale și științifice. Cei de la Corning Inc au produs celebra Gorilla Glass pentru Samsung.


Partea din spate a iPhone 12 continuă să fie realizată din sticlă, precum modelele precedente, cele două jumătăți ale dispozitivului fiind îmbinate într-o carcasă din aluminiu de calitate aerospațială. Modelele Pro si Pro Max au corpuri integral din oțel inoxidabil.



iPhone 12 și 12 mini vin în cinci culori: albastru, verde, negru, alb și roșu. iPhone 12 Pro și 12 Pro Max sunt disponibile în următoarele nuanțe: argint, auriu, grafit și deep blue, ultima culoare fiind nouă pentru gama iPhone. Deep blue înlocuiește culoarea verde, introdusă la seria 11 pentru Pro. Toate modelele iPhone 12 oferă rezistență la apă și praf și pot funcționa fără probleme la o imersie de până la șase metri, timp de până la 30 de minute.


Cele patru noi telefoane de la Apple din acest an au conectivitate 5G pentru descărcări și încărcări, streaming video, jocuri și apeluri FaceTime. Acoperirea 5G este disponibilă în întreaga lume. Pentru mmWave 5G, care este cea mai rapidă tehnologie 5G disponibilă, iPhone Pro Max oferă suport doar pentru Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud. În România, toate modelele din seria iPhone 12, inclusiv cel mai scump dintre acestea, vor avea doar 5G Sub-6. Diferenţele dintre millimeter wave (standardul de top) şi Sub-6 (standardul mediu) sunt viteza şi acoperirea.


Gigabit LTE intră automat atunci când 5G nu este disponibil și, pentru a păstra durata de viață a bateriei, atunci când este utilizată conexiunea 5G, o funcție Smart Data revine la o conexiune LTE dacă vitezele 5G nu sunt necesare.


IPhone 12 și 12 mini acceptă WiFi 6 și Bluetooth 5.0, iar în plus, includ un cip U1 Ultra Wideband pentru localizare spațială și interactivitate cu alte dispozitive care includ și funcția U1, cum ar fi HomePod mini.


Adevărata performanță Apple - cipul bionic A14


Cipul Apple Bionic A14, la fel ca predecesorul său A13 din seria iPhone 11, are două nuclee de înaltă performanță, pentru a face față sarcinilor solicitante, și patru nuclee de înaltă eficiență, pentru a îmbunătăți durata de viață a bateriei. Compania spune că toate nucleele sunt noi pe gama 12 și ar trebui să ofere o creștere a performanței cu 40% față de versiunea A12 de la iPad Air anterior. Creșterea față de A13 nu va fi la fel de mare (este undeva la 16%), dar reprezintă un pas important înainte.


A14 este primul din industria smartphone-urilor construit pe un procesor cu tranzistoare de 5 nanometri pentru îmbunătățirea performanței și a eficienței. A14 are cu 40% mai multe tranzistoare (un total halucinant de 11,8 miliarde) decât A13. Cipul este inclus și pe viitorul iPad Air 4. Tehnologia este absolut revoluționară și va impulsiona tot ce înseamnă PC-uri, portabile, servere și smartphone-uri. Unii specialiști în tehnologie susțin că revoluția absolută pe care o face Apple este tocmai acest uimitor A14.


Apple spune că CPU (central processing unit) cu 6 nuclee și GPU (graphics processing unit) cu 4 nuclee din A14 sunt cu 50% mai rapide decât cele mai performante cipuri de smartphone-uri concurente, existente în prezent pe piață în 2020. Cipul A14 include un Neural Engine cu 16 nuclee, care oferă o creștere cu 80% a performanței pentru sarcinile de învățare automată. Neural Engine poate finaliza 11 trilioane de operații pe secundă, iar funcția Deep Fusion, pentru fotografii, este mai rapidă ca niciodată.


Concluzionând, este cert că performanța Apple este provocatoare pentru firmele concurente și o veritabilă revoluție în tehnologie.



Camere diferite pentru 12 și 12 Pro


IPhone 12 și 12 mini sunt similare cu modelele Pro în cele mai multe privințe, dar camera rămâne este un factor major de diferențiere. În timp ce modelele Pro includ o configurație a camerei cu lentilă triplă cu un scanner LiDAR și alte multe funcții auxiliare, iPhone 12 și 12 mini au o configurare simplă și mai puțin avansată a camerei cu dublu obiectiv. Camera modelelor Pro are în mod cert performanța și stabilitatea unei camere profesionale.


IPhone 12 Pro și iPhone 12 Pro Max sunt primele iPhone care sunt echipate cu un scanner LiDAR. Acesta măsoară de cât timp este nevoie pentru ca raza de lumină să se reflecte înapoi și realizează o hartă a adâncimii zonei în care te afli. Măsurătorile luminii au loc în fracții de nanosecunde, iar iPhone identifică detaliile (lumină, adâncime) spațiului în care te afli, în timp real.Experiențele de realitate augmentată sunt captivante și exacte datorită hărții de adâncime pe care o creează LiDAR Scanner, cu obiectele plasate în spațiul virtual și cu aplicații de reprezentări detaliate ale fiecărei suprafețe. Scanerul LiDAR permite și măsurători precise, inclusiv ale înălțimii pentru oameni. Autofocusul este de șase ori mai rapid, în condiții de lumină slabă, iar prin camera Wide, LiDAR permite fotografii portret în modul noapte, în premieră.


Deși diferențele există între variantele 12 și 12 Pro, camerele modelelor „mici” sunt substanțial îmbunătățite în comparație cu iPhone 11. Variantele 12 au o cameră f/2.4 Ultra Wide și o cameră Wide care are o nouă deschidere f/1.6, ce permite cu 27% mai multă lumină pentru o mai bună performanță, în condiții de obscuritate, plus un zoom optic 2x și zoom digital 5x.


Cipul A14 alimentează noi funcții fotografice de calcul cu Deep Fusion (introdusă în premieră tot de Apple, în 2019, care oferă maximum de iluminare pentru portretele din interior), iar fotografiile sunt mai bune ca niciodată, cu mai multă textură și cu un contrast superior, inclusiv la modul de noapte. Există și o funcție Smart HDR 3, care ajustează balansul de alb, contrastul, textura și saturația în fotografii, oferind un aspect natural și generând cei mai buni pixeli din expuneri multiple, pentru a crea o imagine agregată excelentă. Smart HDR 3 îmbunătățește luminile, umbrele și conturarea în fiecare imagine.


La fel ca modelele iPhone 12 Pro, modelele iPhone 12 pot captura clipuri video HDR de 30 fps cu Dolby Vision, permițând editarea și partajarea lor la o calitate cinematografică, direct pe iPhone. În plus, suportă înregistrări 4K la 60 de cadre pe secundă și 120 de cadre pe secundă, la slow motion, la care se adaugă o stabilizare video cinematică îmbunătățită și o funcție Time-Lapse în modul nocturn, împreună cu videoclipuri selfie Dolby Vision, folosind camera TrueDepth. Se adaugă și sistemul video QuickTake și corectarea automată a obiectivului, pentru eliminarea oricărei distorsiuni foto.


Camera TrueDepth (introdusă prima dată de Apple în 2017) activează funcția de identificare facială biometrică de autentificare și oferă o cameră selfie de 12 megapixeli. Camera selfie acceptă acum Smart HDR 3, Deep Fusion, cu modul de noapte și noapte portret. Atât iPhone 12 Pro, cât și Pro Max au sisteme de camere cu lentile triple, dar există diferite teleobiective și senzori specifici.


Camera iPhone 12 Pro


  • Obiectiv Ultra-wide de 12 megapixeli cu 5 elemente cu diafragmă f/2.4, câmp vizual de 120 de grade, distanță focală de 13 mm și corectare a obiectivului pentru a ține cont de distorsiune.
  • Obiectiv lat de 12 megapixeli cu 7 elemente, cu diafragmă f/1,6, stabilizare optică a imaginii și distanță focală de 26 mm.
  • Obiectiv teleobiectiv de 12 megapixeli cu 6 elemente cu diafragmă f/2.0, distanță focală de 52 mm, zoom optic 2x (interval de zoom optic 4x), zoom digital de până la 10x și stabilizare optică a imaginii.
  • Diafragma f/1.6 a obiectivului Wide cu 7 elemente permite cu 27% mai multă lumină, ceea ce aduce îmbunătățiri fotografiei cu lumină slabă. Designul cu 7 elemente adaugă claritate de la o margine la alta, iar un sistem îmbunătățit de stabilizare optică a imaginii face 5000 de ajustări pe secundă.


Cameră iPhone 12 Pro Max


  • Obiectiv Ultra-wide de 12 megapixeli cu 5 elemente cu diafragmă f/2.4, câmp vizual de 120 de grade, distanță focală de 13 mm și corectarea obiectivului pentru a ține cont de distorsiune.
  • Obiectiv lat de 12 megapixeli cu 7 elemente, cu diafragmă f/1,6, senzor cu 47% mai mare, pixeli mai mari, stabilizare optică a imaginii cu schimbare senzor și distanță focală de 26 mm.
  • Obiectiv teleobiectiv de 12 megapixeli cu 6 elemente cu diafragmă f/2.2, distanță focală de 65 mm, zoom optic 2,5x (interval de zoom optic 5x), zoom digital de până la 12x și stabilizare optică a imaginii.
  • Obiectivul Wide din iPhone 12 Pro Max are aceeași deschidere f/1.6, dar folosește un senzor cu 47% mai mare, cu pixeli mai mari, care lasă să intre mult mai multă lumină.
  • Apple spune că fotografiile cu lumină scăzută făcute cu iPhone 12 Pro Max sunt cu 87% mai bune, iar imaginile prezintă, de asemenea, mai multe detalii și culori mai bune, foarte reale.


MagSafe


Apple a introdus accesorii MagSafe, concepute pentru a lucra cu un inel de magneți încorporat în partea din spate a iPhone-urilor. Există un încărcător MagSafe, huse MagSafe pentru iPhone și accesorii pentru portofel. MagSafe acceptă încărcarea fără fir de 15 W, un upgrade față de încărcarea de 7,5 W disponibilă prin încărcătoarele wireless standard. Modelele iPhone 12 pot fi încărcate și cu ajutorul portului Lightning, care este neschimbat. Ambele noi iPhone oferă încărcare rapidă, de 50% în 30 de minute, cu ajutorul unui adaptor de alimentare de 20W.


Când vine vorba de durata de viață a bateriei, iPhone 12 oferă până la 17 ore de redare video, 11 ore de redare video în flux sau 65 de ore de redare audio. IPhone 12 mini oferă până la 15 ore de redare video, 10 ore de redare video în flux sau 50 de ore de redare audio.


Alte funcții


Speaker - modelele iPhone 12 Pro au o caracteristică audio spațială concepută pentru a simula sunetul surround. Sunetul Dolby Atmos este, de asemenea, prezent.


Senzori - iPhone 12 Pro este echipat cu un barometru, giroscop cu trei axe, accelerometru, senzor de proximitate și un senzor de lumină ambientală.


Modelele au suportul pentru serviciile de localizare GPS, GLONASS, Galileo, QZSS și BeiDou (lansat în 2020, care este inclus doar în iPhone 12 Pro și Pro Max).


Memoria - iPhone 12 Pro și Pro Max încep cu 128 GB de stocare, cu 256 GB și 512 GB disponibili ca opțiuni de upgrade. Toate modelele vin cu programul iOS 14.


Fără încărcător, fără căști


Apple a eliminat adaptorul de alimentare și EarPod-urile din cutia iPhone 12, iar aceste accesorii trebuie achiziționate separat. Toate modelele de iPhone sunt livrate cu un cablu USB-C la Lightning, Apple eliminând versiunea USB.


Prețuri


iPhone 12 Pro de 6,1 inch, lansat pe piață în 23 octombrie, costă 999 USD pentru 128GB. Variantele de 256 și 512GB sunt disponibile pentru 1.099 USD, respectiv 1.299 USD. Prețurile la operatorii români pot varia cu până la 10% în plus, incluzând și alte taxe.


Prețurile pentru IPhone 12 Pro Max de 6,7 inch încep de la 1.099 USD pentru 128GB. Pentru capacități de stocare de 256 și 512GB, acestea sunt disponibile de la 1.199 USD, respectiv 1.399 USD.


Dacă bateria a primit critici, opinia generală fiind că este ceva mai slabă decât a predecesorilor, camerele foto, funcțiile, precum și fluiditatea funcționării fac din toată gama 12 un vârf de necontestat al momentului.


Sursa foto: shutterstock.com

Citeste și