Cele mai utile aplicatii de recunoastere faciala pentru telefon

Găsește accesoriul potrivit pentru telefonul tău.

keyboard_arrow_down
Swipe to the left
Cele mai utile aplicații de recunoaștere facială pentru telefon

Cele mai utile aplicații de recunoaștere facială pentru telefon

Scris de Mobiup Publicat la: 9 ianuarie 2019 | Actualizat la: 17 ianuarie 2020 25978 Vizualizări

Recunoașterea facială nu este o noutate în lumea tehnologiei. Povestea acesteia a început să se contureze în anii ‘60, când trei ingineri, Woody Bledsoe, Helen Chan Wolf și Charles Bisson, au pus bazele unui sistem prin care computerele puteau recunoaște fețele oamenilor.


Tehnologia a luat avânt în urmă cu doi ani, când Apple a lansat iPhone X, care permitea recunoașterea facială prin opțiunea Face ID. Aceasta deblochează smartphone-ul cu ajutorul camerei True Depth, care face fotografii 3D și identifică precis chipul posesorului telefonului.


În prezent, recunoașterea facială este în plină dezvoltare și este utilizată în nenumărate domenii. Astăzi dezbatem pe larg această tehnologie: ce este, cum funcționează și care sunt cele mai bune aplicații de recunoaștere facială pentru telefon.



Ce este recunoașterea facială


Recunoașterea facială este o tehnologie biometrică prin care sunt analizate trăsăturile feței și este identificată o persoană. Concret, acest software se bazează pe studierea pixelilor dintr-o fotografie a unui chip.


Inițial, recunoașterea facială se făcea în funcție de principalele trăsături ale feței: ochi, nas, gură. Ulterior, acest sistem a evoluat și i s-au adăugat noi particularități. Astfel, în momentul de față, recunoașterea facială poate identifica, prin intermediul tehnicilor 3D, inclusiv detaliile de finețe ale chipului, cum sunt liniile de expresie, pistruii sau nuanța tenului.


Cum funcționează recunoașterea facială


Primul pas este, evident, captarea unei imagini care urmează să fie analizată, indiferent că este vorba despre o fotografie făcută de un smartphone sau despre o cameră complexă.

Imediat după, imaginea este scanată și este comparată cu o altă fotografie a persoanei, în vederea confirmării identității. Acest lucru este valabil și în cazul deblocării unui smartphone, când este analizat rapid chipul celui care îl folosește, pentru a vedea dacă acesta corespunde cu cel inițial, când a fost setată funcția de recunoaștere facială.


De asemenea, tehnologia este eficientă și atunci când vine vorba despre identificarea unei persoane dintr-o galerie cu imagini cu diferite fețe umane. Interesant este faptul că recunoașterea facială se bazează pe niște algoritmi de învățare pentru a compara imagini și pentru a fi găsită rapid identitatea unei persoane.


Practic, tehnologia folosește o schemă generală de identificare și extrage trăsăturile-cheie, propunând câteva imagini care se potrivesc tiparului dintr-o bază de date.


Avantajele recunoașterii faciale


Acest tip de software simplifică mult lucrurile în aria securității, în care este folosit preponderent, dar are și rolul de a ne ușura viața de zi cu zi. Recunoașterea facială va fi utilizată tot mai des și va fi integrată în cât mai multe domenii, ținând cont și de avantajele sale:


  • Recunoașterea facială este folosită, în primul rând, pentru securitate și protecție. Cu ajutorul acesteia sunt identificați, monitorizați și prinși infractorii, sunt ținuți sub observație cei care au interdicția de a părăsi țara și sunt verificate persoanele considerate suspecte.
  • Recunoașterea facială este o măsură care poate spori securitatea unor dispozitive, de la smartphone-urile care nu ar mai putea fi deblocate și accesate de potențialii infractori și până la ATM-uri, de la care nu ar putea scoate bani o persoană care, într-un fel sau altul, a aflat codul PIN al posesorului de card.
  • Tehnologia se dovedește a fi utilă și pentru găsirea persoanelor dispărute. Imaginile captate ar putea fi comparate cu cele existente într-o bază de date a persoanelor dispărute și, astfel, s-ar încerca identificarea și localizarea celor care lipsesc.
  • Nu în ultimul rând, recunoașterea facială are o acuratețe crescută și poate da rezultate într-un timp foarte scurt, astfel încât autoritățile ori părțile implicate într-un caz să poată acționa rapid.


Aplicații de recunoaștere facială pentru telefon


Poți testa și poți vedea cum funcționează recunoașterea facială cu ajutorul unor aplicații pentru telefon menite să îți securizeze mai bine smartphone-ul:


FaceLock


Prin intermediul FaceLock for apps, o aplicație disponibilă pentru Android, îți poți lăsa prietenii sau copilul să îți împrumute smartphone-ul, fără să stai cu grija că îți vor descoperi datele private. Cu FaceLock, accesul la anumite aplicații ale telefonului (Facebook, Gallery, Settings) este condiționat de recunoașterea ta facială.


True Key


Disponibilă pentru Android și iOS, True Key este o aplicație de management al parolelor, care te ajută să te loghezi pe diferite platforme, website-uri și aplicații utilizând doar profilul tău biometric. Altfel spus, nu mai trebuie să ții minte acea înșiruire de litere și simboluri de care uiți întotdeauna. Poți avea acces la tot ce ai nevoie, dacă îți scanezi fața.


IObit Applock


IObit Applock este disponibil pentru Android și folosește, la rândul său, recunoașterea facială cu scopul de a-ți proteja telefonul. Îl poți folosi pentru a securiza aplicațiile, dar și ecranul principal.


BioID Facial Recognition


Și această aplicație, disponibilă pentru dispozitivele iOS, folosește biometria pentru a ușura accesul la diferite aplicații, însă prezintă o particularitate în plus: BioID Facial Recognition are inclusă și recunoașterea oculară în setări, ceea ce înseamnă că te poți autentifica plasând camera doar în dreptul ochilor, fără a fi nevoie să îți scaneze toată fața.


FaceFirst


Disponibilă pentru Android și iOS, FaceFirst este o aplicație de recunoaștere facială care face un pic mai mult decât celelalte, putând fi utilizată inclusiv de autorități în diferite situații de criză. FaceFirst poate scana mulțimile pentru a obține informații biometrice despre diferiți indivizi, dar ajută și la realizarea unor conexiuni în funcție de datele adunate.


Digipass


Digipass este o aplicație complexă pentru Android, care are la bază autentificarea în doi pași (de exemplu, prin parolă și o confirmare suplimentară primită pe telefon), semnătura electronică și recunoașterea facială. Digipass ajută la protejarea aplicațiilor, a proceselor de logare și a tranzacțiilor.


Vault


Disponibilă numai pentru Android, Vault este o aplicație care îți protejează fotografiile, clipurile, SMS-urile și alte aplicații. În caz că telefonul ajunge pe mâini greșite, Vault restricționează accesul la datele tale personale, pe care le vei putea vedea numai tu prin intermediul recunoașterii faciale.


Face Detection


Face Detection este o aplicație dezvoltată pentru Android care îți deblochează telefonul în momentul în care îți detectează fața. De asemenea, îți oferă și varianta parolei în cazul în care nu funcționează recunoașterea facială.


Luxand Face Recognition


Partea interesantă la Luxand Face Recognition, aplicație creată pentru Android și iOS, este că, odată ce a scanat fața unei persoane, o memorează și o salvează și apoi îi poți da un nume. În felul acesta, poți crea propria bază de date.


LogMe Facial Recognition


LogMe Facial Recognition este o aplicație disponibilă pentru Android și iOS care are în spate și ideea de comunitate și comunicare între utilizatorii LogMe. Poți încărca o poză din camera smartphone-ului direct sau din galerie, iar aplicația va detecta fețele din acea imagine. Cu ajutorul ei, poți căuta chipuri cu trăsături similare și le poți analiza. Mai mult decât atât, e posibil și să trimiți mesaje private membrilor LogMe care au încărcat poze asemănătoare.


Ești curios să vezi cum funcționează recunoașterea facială? Descarcă una sau mai multe dintre aplicațiile recomandate mai sus și experimentează cu propriul smartphone.


Sursa foto: Shutterstock.com

Citeste și