NFC si plata contactless cu telefonul: ce trebuie sa stii

Găsește accesoriul potrivit pentru telefonul tău.

keyboard_arrow_down
Swipe to the left
NFC și plata cu telefonul. Cum funcționează această tehnologie și ce trebuie să știi despre funcție

NFC și plata cu telefonul. Cum funcționează această tehnologie și ce trebuie să știi despre funcție

Scris de Mobiup Publicat la: 22 octombrie 2019 | Actualizat la: 9 martie 2022 133906 Vizualizări

NFC (Near Field Communication) este o tehnologie care a devenit tot mai populară în ultimii ani și care asigură o comunicare wireless între două dispozitive, atât timp cât se află la o distanță mică unul de celălalt. Acest sistem are multe utilități, însă este folosit cu precădere pentru efectuarea de plăți prin intermediul telefonului. Pe lângă functia de recunoastere faciala, NFC reprezintă o soluție care a revoluționat modul în care este folosit smartphone-ul în activitățile cotidiene.


Funcția NFC este întâlnită de obicei la smartphone-uri, însă în ultima vreme este inclusă și în laptopuri sau tablete. Dacă și tu te numeri printre persoanele care s-au întrebat ce este NFC la telefoane, în acest articol vei găsi toate informațiile necesare.



Ce este tehnologia NFC


NFC este o tehnologie securizată, care asigură comunicarea dintre un gadget mobil și alte dispozitive mobile de recepție, precum alte telefoane mobile, cititoare de carduri, terminale de plată etc.


Funcția NFC este bazată pe o serie de standarde internaționale pentru transmiterea datelor în mod contactless, pe distanțe scurte. Modalitatea simplă de realizare a contactului între două dispozitive permite transferuri de date, conexiuni și tranzacții în doar câteva clipe, printr-o simplă atingere.


Secretul NFC este acela că stabilește linii de comunicare între dispozitive folosindu-se și de alte tehnologii complementare, precum Wi-Fi sau Bluetooth, prin emiterea de semnale în ambele direcții ale gadgeturilor.


Cum poți ști sigur dacă telefonul tău are funcția NFC


NFC si plata contactless cu telefonul


În mod normal, ultimele dispozitive apărute pe piață vin echipate cu NFC. Dacă vrei să te asiguri că și gadgetul tău are acces la această tehnologie, poți consulta o listă de telefoane cu NFC sau poți aplica una dintre metodele de mai jos:


Metoda 1: Caută în setări


Cel mai rapid mod de a afla dacă telefonul tău vine echipat cu tehnologia NFC este prin accesarea meniului de setări. Metoda funcționează pe toate dispozitivele cu sistem de operare Android și este simplu de aplicat.


Pentru început, va trebui să deschizi aplicația Setări, pe care o găsești de regulă în meniul principal al telefonului tău. Odată intrat în aplicație, tastează cuvântul ”nfc” în bara de căutare și apasă butonul de căutare. În cazul în care căutarea îți arată rezultatul NFC sau Near Field Communication, înseamnă că ai NFC pe telefon. Astfel, din același meniu poți alege să o și activezi, în cazul în care ai de gând să o folosești. Dacă nu, atunci este în regulă să o ții inactivă.


Metoda 2: Navighează în aplicația de setări


În cazul în care căutarea ta nu găsește rezultate, va trebui să cauți manual în aplicația de setări. Dacă deții un telefon cu Android 7 sau mai vechi, vei găsi NFC apăsând pe butonul ”Mai mult”. De regulă, poți găsi funcția în submeniul ”Wireless & Networks”. Pentru Android 8 sau mai mult, poți găsi NFC în secțiunea ”Connected Devices”.


NFC pe iPhone


În cazul telefoanelor iPhone este mult mai simplu să afli dacă modelul tău are în componență și tehnologia NFC. De exemplu, dacă deții un model de iPhone 5s sau mai vechi, telefonul tău nu are NFC.


Pentru telefoanele iPhone 6, 6 Plus sau SE, funcția există, însă poate fi folosită doar pentru plăți, prin intermediul aplicației Apple Pay. Doar dacă ai iPhone 7 sau un model mai nou poți folosi NFC atât pentru plăți, cât și pentru transfer de date între două smartphone-uri.


De ce este utilă tehnologia NFC pe smartphone-ul tău


Utilitatea functiei NFC


Datorită securității ridicate și a eficienței de care a dat dovadă în ultimii ani, tehnologia NFC este implementată pe aproape toate modelele de smartphone-uri, funcțiile sale fiind utilizate în întreaga lume. Principalele operațiuni efectuate prin NFC sunt:


Plăți cu telefonul


Poți utiliza orice smartphone cu funcția NFC pentru a efectua plăți contactless, folosindu-l întocmai ca pe un card de credit. Pentru a face o plată la orice POS, trebuie doar să apropii telefonul de orice terminal de plată contactless, iar plata va fi procesată în doar câteva clipe.


Transfer de adrese web și de contacte între smartphone-uri


NFC poate fi folosit pentru transferul de contacte sau adrese web de pe un telefon pe altul. La momentul actual nu există metodă mai rapidă de a efectua astfel de operațiuni.


Conectarea telefonului cu alte dispozitive


Prin NFC, conectezi smartphone-ul cu alte dispozitive


Această tehnologie este utilă și atunci când dorești să conectezi smartphone-ul la alte dispozitive. Castile, boxele externe, consolele, controlerele de jocuri sau routerele pot fi conectate la fel de simplu la telefonul tău, cu condiția ca și aceste dispozitive să fie dotate cu funcția NFC.


Pairing între smartphone și mașină


Tot mai mulți producători de automobile dotează sistemele multimedia ale mașinilor cu tehnologia NFC. Astfel, vei putea accesa piesele din memoria telefonului, te vei putea conecta la internet și vei avea posibilitatea de a prelua/iniția apeluri direct din meniul autoturismului tău.


Transfer de fișiere


Chiar dacă nu este cea mai rapidă metodă de transfer de fișiere între două smartphone-uri, tehnologia NFC este cea mai la îndemână pentru astfel de operațiuni. Conectarea peer-to-peer între două dispozitive mobile se realizează instant, iar copierea unui fișier de pe un smartphone pe un altul va începe rapid.


Chiar dacă viteza de transfer este limitată (maximum 424 kbps), metoda este ideală pentru transferul fișierelor de mici dimensiuni sau în cazul în care conectarea dispozitivelor printr-un cablu USB nu este posibilă.


Cum poți face plăți direct cu telefonul


Plati facute direct cu telefonul mobil


Aplicațiile de online banking din România permit plata NFC cu telefonul atât pentru dispozitivele cu sistem de operare Android, cât și iOS. Pentru a configura această funcție, tot ce trebuie să faci este să introduci datele cardului tău bancar în aplicația de plată și să confirmi că tu ești deținătorul cardului.


Pentru efectuarea propriu-zisă a plății va trebui să apropii smartphone-ul de POS, întocmai cum ai proceda cu un card bancar. Mulți utilizatori preferă plata cu telefonul prin NFC pentru că le permite introducerea mai multor carduri bancare în aceeași aplicație și selectarea oricăruia dintre acestea se face în doar câteva secunde.


Fiind o metodă sigură de plată, NFC elimină nevoia de a avea de fiecare dată la îndemână cardurile de credit, de a le scoate din portofel și de a efectua plata în mod contactless.

De asemenea, o plată prin NFC cu telefonul se poate efectua doar cu acordul utilizatorului, eliminându-se astfel riscul de plăți accidentale și de furturi ale cardurilor. Stocarea cardurilor se realizează printr-un mecanism de criptare, care face imposibilă folosirea abuzivă a acestora de către persoanele rău intenționate.


Singura metodă prin care hackerii îți pot prelua datele de plată este prin instalarea unui malware pe telefonul tău, însă, poți evita astfel de situații cu un simplu soft antivirus.


Când a apărut NFC


Tehnologia NFC a apărut în anul 2004, ca urmare a unei colaborări între trei branduri de telefonie mobilă: Nokia, Philips și Sony. Nokia 6131, primul telefon cu NFC, a fost lansat în anul 2006. Totuși, deși funcțională, această tehnologie a mai avut de așteptat până când să devină o soluție de conectivitate standard.


Primul telefon cu NFC și Android, Nexus S, a fost lansat abia în anul 2010, iar smartphone-urile Microsoft au început să vină cu această funcție în anul 2012. Apple a inclus funcția NFC în telefoanele sale în anul 2014, odată cu lansarea iPhone 6. Totuși, funcția NFC pe acest model de smartphone era limitată, iar aceasta permitea doar plățile contactless prin intermediul Apple Play.


Rivalii de la Samsung au prezentat pentru prima oară un telefon cu tehnologia NFC în anul 2015, când al lor Galaxy S6 era primul model al producătorului coreean care venea cu un controler Samsung NFC.


Astăzi, tehnologia NFC este folosită în întreaga lume și a fost adoptată de sute de companii de pe diferite continente. În prezent, tehnologia nu se adresează doar telefoanelor mobile și este integrată într-o mare varietate de dispozitive, printre care boxe externe, căști, controlere, tablete, PC-uri sau autoturisme.


Sursa foto: Pixabay

Citeste și