Cum localizezi telefonul pierdut: sfaturi si aplicatii utile

Găsește accesoriul potrivit pentru telefonul tău.

keyboard_arrow_down
Swipe to the left
Cum găsești un telefon pierdut sau furat: aplicații pentru localizarea mobilului

Cum găsești un telefon pierdut sau furat: aplicații pentru localizarea mobilului

Scris de Publicat la: 11 august 2020 | Actualizat la: 9 martie 2022 191304 Vizualizări

Un telefon pierdut sau furat este o experiență prin care nimeni nu își dorește să treacă, mai ales că în el ai multe informații personale. Însă, în cazul în care îți pierzi telefonul, nu trebuie să te panichezi. Există numeroase soluții și aplicații care te pot ajuta să găsești un telefon pierdut sau furat, mai ales că cele mai multe astfel de gadget-uri sunt dotate cu sisteme care facilitează localizarea.


Află, în cele ce urmează, cum găsești un telefon pierdut, cum îl localizezi și ce aplicații te pot ajuta în acest sens, dar și în ce condiții este imposibil să găsești un telefon pierdut.



Setări necesare pentru a găsi telefonul


Prevenția este de mare ajutor în orice situație, mai ales atunci când este vorba de telefonul tău, un dispozitiv care a devenit extrem de util în activitățile de zi cu zi. Din acest motiv, este important să activezi din timp câteva setări care te vor ajuta să îți găsești telefonul, în cazul în care îl pierzi sau îți este furat.


Iată ce trebuie să faci:


  • Fă backup la datele personale (video, poze, mesaje, contacte), la intervale regulate de timp; în acest fel, ai mereu acces la informațiile de care ai nevoie și nu trebuie să îți faci griji că le vei pierde odată cu telefonul furat;
  • Setează o parolă pentru deblocarea telefonului;
  • Notează în telefon informații despre proprietarul dispozitivului, în cazul în care persoana care l-a găsit are intenții bune și vrea să ți-l returneze;
  • Instalează o aplicație pentru localizarea telefonului (acestea te pot ajuta să blochezi telefonul și să îl securizezi pentru a avea siguranța că nu îți sunt accesate datele personale).


Citește și Cum iti securizezi telefonul incat sa nu intre nimeni in el


Localizarea telefonului pierdut după IMEI


Telefoanele care sunt dotate cu sistem GPS pot fi localizate după codul IMEI. Acesta reprezintă Echipamentul Internațional de Identitate al Mobilului (International Mobile Equipment Identity), este format din 15 cifre și este unic pentru fiecare telefon în parte.


Pentru a afla codul IMEI al telefonului tău, poți apela la una dintre următoarele modalități:


  • Găsește codul inscripționat sub bateria telefonului;
  • Găsește codul inscripționat pe cutia telefonului (motiv pentru care este important să păstrezi cutia originală a telefonului);
  • Tastează codul *#06# pe telefon și imediat îți va apărea pe ecran codul IMEI.


Cum poți localiza un telefon cu GPS


Dacă ai un telefon dotat cu sistem GPS, cu atât mai bine. Receptorul GPS îți este de ajutor, deoarece permite o localizare cât mai precisă a telefonului. Poți activa GPS-ul direct din meniul telefonului, însă, pentru ca receptorul să funcționeze, dispozitivul trebuie să fie pornit și să se afle într-o zonă în care sateliții GPS au acces.


Cu cât telefonul este mai nou, cu atât există sisteme mult mai avansate, care îți vor ușura localizarea mobilului pierdut sau furat. Astfel, modelele noi de telefoane pot avea și funcția A-GPS (Assisted GPS), pe care o poți activa din meniul telefonului și care permite localizarea acestuia prin conexiune la internet, fie prin date, fie prin Wi-Fi.


Funcțiile GPS și A-GPS sunt extrem de utile atunci când sunt activate, deoarece te ajută să localizezi rapid telefonul pierdut sau furat.


Ține, totuși, cont că îți poate fi utilă și instalarea unei aplicații de localizare a telefonului. Există numeroase astfel de aplicații care sunt dezvoltate în funcție de sistemul de operare al telefonului și pe care ți le vom prezenta în cele ce urmează.


Aplicații pentru localizarea telefonului cu Android


Iată câteva dintre cele mai populare aplicații pentru localizarea telefonului dotat cu sistem de operare Android:


  • Where’s my droid - versiunea gratuită a acestei aplicații îți permite să localizezi telefonul prin GPS și să primești notificări chiar dacă a fost schimbată cartela SIM. De asemenea, aplicația poate face ca telefonul să sune sau să vibreze, ceea ce te poate ajuta să știi dacă acesta se află în apropiere de tine. Există și două versiuni contra cost, Pro și Elite. Versiunea Pro poate să șteargă date din telefon, să facă poze sau să îți blocheze dispozitivul, atât timp cât ai instalat un sistem de operare Android 6.0.1 sau mai puțin. Versiunea Elite îți permite să vezi dacă telefonul este în mișcare, prin setarea unei alarme și să accesezi un istoric al locațiilor. Cele două versiuni costă între 4.69 și 42.99 lei.
  • Lost Android - aplicația îți permite să faci fotografii, să citești mesajele primite, să faci înregistrări audio sau să ștergi cardul de memorie, totul prin intermediul unui cont pe site-ul Androidlost.com sau prim sms. Există atât o versiune gratuită, cât și una contra cost, între 3.63 și 12.11 lei. Aplicația este disponibilă pentru telefoanele cu Android 2.2 sau mai mult.
  • Google Find My Device - acest serviciu este disponibil ca aplicație sau ca pagină web. Odată ce te-ai logat în contul tău Google, poți vedea o hartă cu zonele unde a fost localizat telefonul pierdut sau furat, poți seta o alarmă care să sune, să blochezi dispozitivul sau să ștergi toate datele personale.
  • Google Timeline - această aplicație nu a fost special creată pentru a găsi un telefon pierdut sau furat, însă este extrem de utilă pentru a vedea locațiile telefonului, care sunt înregistrare în mod automat de Google Maps. În acest fel, poți ști unde a fost folosit telefonul, iar dacă dispozitivul este închis, poți afla ultima locație care a fost înregistrată pe hartă.
  • Cerberus - pentru a urmări dispozitivul, ai nevoie de un cont pe site-ul Cerberusapp.com sau poți face acest lucru prin mesaje trimise de pe alt telefon. Aplicația are următoarele funcții: înregistrări audio, blocarea telefonului cu un cod, activarea unei alarme sau obținerea informațiilor despre mobilul pierdut cu ajutorul rețelelor Wi-Fi la care este conectat. Poți opta pentru versiunea gratuită sau contra cost, pentru care plătești între 3.50 și 230 de lei și care îți oferă multe alte opțiuni avansate.
  • Android Device Manager - aplicația poate fi activă direct din contul tău Google și te ajută să localizezi telefonul pe hartă, să activezi funcția care îi permite acestuia să sune la volum maxim timp de cinci minute sau să ștergi datele din dispozitiv.


Este important de menționat faptul că e indicat să faci backup la toate datele din telefon, în mod regulat. Astfel, în cazul în care acesta este furat sau pierdut și vrei să ștergi toate informațiile personale din el, ai siguranța că ai salvat în prealabil toate datele de care ai nevoie, fie că e vorba de poze și mesaje, fie că ai nevoie de lista de contacte.


Aplicații pentru localizarea telefonului cu iOS


Utilizatorii dispozitivelor cu sistem de operare iOS au la dispoziție următoarele aplicații de localizare a telefonului pierdut sau furat:


  • Find my iPhone - printre cele mai utile funcții ale aplicației se numără posibilitatea de a bloca telefonul, de a-l localiza pe hartă, de a afișa mesaje sau de a șterge toate datele din acesta. De asemenea, poți vedea un istoric al locurilor unde a ajuns telefonul și îl poți bloca, afișând un mesaj pe ecran. Aplicația poate fi instalată gratuit pe orice dispozitiv iOS cu versiunea iOS 8.0 sau mai mult (și conexiune Wi-Fi) și apoi trebuie să o activezi în iCloud.
  • iLocalis - una dintre cele mai interactive funcții ale aplicației este posibilitatea de a trimite un mesaj celui care ți-a furat telefonul. Odată ce ai instalat aplicația, trebuie să creezi un cont și să o activezi. Poți vedea în ce loc a fost înregistrat telefonul tău și ai opțiunea de a te conecta și cu alți utilizatori. Ține cont că aplicația are 10 zile de testare gratuită, iar apoi este necesar să faci un abonament anual care costă 5 euro.
  • iHound - poți folosi gratuit această aplicație și trebuie să îți faci inițial un cont, pentru a putea activa funcțiile de care ai nevoie pentru a localiza telefonul pierdut sau furat. Opțiunea Motion wake este super utilă, deoarece îți permite să setezi o arie în afara căreia ești alertat pentru a ști cât de departe a ajuns telefonul. În plus, indiferent de cât de slab este semnalul GPS, coordonatele tot vor fi înregistrare și trimise apoi către tine, de îndată ce dispozitivul este conectat la Wi-Fi sau are semnal din nou.
  • Gadget Track - costul instalării aplicației este de 4 dolari, însă îți permite să faci poze la un anumit interval de timp și chiar să trimiți o notificare către telefon, iar în cazul în care cel ce ți-a furat telefonul deschide mesajul, aplicația se activează pentru a afla exact unde este dispozitivul tău. De asemenea, poți primi coordonatele GPS la un anumit interval de timp. Pentru a folosi aplicația, trebuie să creezi un cont și să ai dispozitivul sincronizat cu iTunes.
  • Prey Anti-Theft - cu această aplicație, vei putea să localizezi telefonul furat sau pierdut, prin folosirea coordonatelor GPS, să faci fotografii în mod automat sau să activezi o alarmă de securitate. Poți folosi aplicația în versiunea de bază pentru trei dispozitive, iar opțiunea Premium pornește de la 5 dolari, însă îți permite să ștergi sau să recuperezi date importante din telefon.


Alte aplicații care te ajută să localizezi telefonul pierdut sau furat și care sunt disponibile atât pentru iOS, cât și pentru Android sunt următoarele: Signal Flare, care funcționează chiar și atunci când bateria este aproape descărcată, Anti-Theft de la Avast, care poate bloca telefonul dacă detectează o nouă cartelă SIM, sau Mobile Spy, care îți permite monitorizarea activității de pe telefon (apeluri și mesaje) și de pe rețelele de socializare.


Citește și Cum recuperezi datele sterse din telefon


Ce faci după găsirea telefonului


Înainte de toate, dacă telefonul ți-a fost furat, trebuie să depui o plângere la poliție și să le oferi toate informațiile de care au nevoie, inclusiv codul IMEI. Poliția va începe procedurile pentru găsirea telefonului în cel mult 48 de ore după ce primește acord din partea judecătorului sau procurorului de caz.


În cazul în care vrei să blochezi telefonul în baza codului IMEI, acest lucru poate fi făcut de către operatorul de telefonie mobilă.


Totuși, dacă ai reușit să localizezi telefonul cu ajutorul uneia dintre aplicațiile de mai sus, va trebui să contactezi poliția, care va încerca să îți recupereze telefonul, în cazul în care acesta a fost furat. Dacă doar ai pierdut telefonul, e suficient să mergi în locul respectiv și să îl recuperezi singur.


Când este imposibil să localizezi telefonul pierdut sau furat


În mod normal, dacă nu ai instalat în prealabil o aplicație pentru localizarea telefonului pierdut, poate fi dificil să îl găsești. Aplicațiile disponibile în acest moment în AppStore și GooglePlay au numeroase funcții care permit localizarea telefonului, chiar și atunci când pare imposibil să îi mai dai de urmă. Iată care sunt problemele de care te-ai putea lovi și ce aplicații îți sunt de ajutor:


  • Baterie descărcată - Signal Flare poate funcționa atunci când bateria este aproape descărcată, astfel încât să ai timp pentru a localiza telefonul; în schimb, Google Timeline îți permite să accesezi coordonatele GPS chiar dacă telefonul nu mai are deloc baterie;
  • Telefonul este închis - dacă ai instalat aplicația Cerberus, poți chiar să blochezi închiderea dispozitivului de către persoana care a găsit sau ți-a furat telefonul;
  • Semnal GPS slab sau lipsa conexiunii la internet - aplicația iHound nu doar că stochează coordonatele GPS, ci le și transmite către tine, de îndată ce telefonul prinde semnal;
  • Resetarea la setările din fabrică - în această situație, riști să pierzi toate datele din telefon, mai ales dacă nu ai făcut backup. Eventual, poți seta o parolă pentru deblocare, astfel încât cel care ți-a furat telefonul să nu îți poată accesa informațiile personale.


Așadar, pentru a localiza un telefon pierdut sau furat, este nevoie să iei din timp câteva măsuri de siguranță. Setează parole, fă backup la datele din telefon în mod regulat și, nu în ultimul rând, instalează o aplicație pentru localizarea mobilului. Aceste aplicații au numeroase funcții care se pot dovedi cu adevărat utile în încercarea de a-ți găsi dispozitivul.


Sursă foto: Shutterstock

Citeste și