Incarcarea telefonului - ce sa faci ca sa protejezi bateria

Găsește accesoriul potrivit pentru telefonul tău.

keyboard_arrow_down
Swipe to the left
Încărcarea telefonului - cum procedezi corect ca să protejezi bateria

Încărcarea telefonului - cum procedezi corect ca să protejezi bateria

Scris de Mobiup Publicat la: 31 octombrie 2019 | Actualizat la: 15 martie 2022 178413 Vizualizări

Bateria telefonului tău pare că funcționează din ce în ce mai greu. La început, observi că peste noapte se descarcă un pic, deși nu folosești deloc telefonul, dar, treptat, constați că rămâi cu 50% din rezerve chiar în mijlocul zilei. Parțial, se întâmplă acest lucru în funcție de cum utilizezi telefonul (ex.: cât de mult folosești internetul, ce aplicații instalezi, cât de multe notificări primești). Însă, dincolo de acest aspect, trebuie să ții cont că bateriile de telefon se degradează în timp, ceea ce înseamnă că își pierd, încet, încet, capacitatea de a reține aceeași cantitate de energie ca la început.


Unul dintre modurile prin care poți să prelungești viața bateriei telefonului tău este să știi cum să-l încarci corect, indiferent că folosești o baterie externa, chargerul original, un cablu USB sau alte mijloace omologate. Pentru aceasta, ți-am pregătit, în cele ce urmează, un scurt ghid despre ce înseamnă ciclurile de încărcare, care sunt recomandările pentru a face această operațiune corect, ce greșeli poți evita și cum crești autonomia și durata de viață a bateriei.



Ciclurile de încărcare - ce să știi despre ele


La cat timp reincarci bateria telefonului


Un ciclu de încărcare se referă la descărcarea până la 0% și încărcarea până la 100%. Orice baterie are un anumit număr de astfel de cicluri. Chiar dacă durata de viață este între trei și cinci ani, adică între 500 și 1.000 de cicluri de încărcare, o baterie de cinci ani nu are cum să mai rețină atât de multă energie ca una nouă. Deci, în momentul în care te gândești la cât de performantă este, nu poți să nu iei în calcul și vechimea pe care o are.


Experții recomandă ca, o dată pe lună, bateria telefonului tău să aibă un ciclu de încărcare complet. Această operațiune o va recalibra, ceea ce este similar cu restartarea computerului.


Cum încarci bateria corect


Cum incarci bateria corect


Înainte de a folosi telefonul, citește cu atenție manualul de utilizare, pentru a fi sigur că te vei bucura de performanțele lui cât mai mult timp. Mai jos, sunt câteva reguli pe care specialiștii le recomandă, ca să-ți încarci bateria corect.


Accesorii omologate, pentru siguranța ta


Pe cât posibil, folosește numai accesoriile originale, omologate, pe care le primești odată cu achiziționarea telefonului. Dacă vrei să utilizezi alte produse, asigură-te că sunt compatibile cu dispozitivul tău și că sunt recomandate de producători. Acest aspect este foarte important, ca să eviți pericolele supraîncălzirii telefonului (au fost raportate chiar cazuri când au avut loc explozii). În plus, dacă ai un cablu USB, ai grijă ca telefonul să primească atâta energie cât are nevoie, nu mai mult.


Nu lăsa bateria să se descarce sau să se încarce complet


Una dintre primele întrebări pe care ți le pui când vine vorba despre cum îți încarci telefonul corect, este când este recomandat să faci acest lucru. Regula de aur este să-ți menții bateria încărcată între 50 și 90% în cea mai mare parte a timpului. Prin urmare, încarcă telefonul atunci când vezi că procentul e mai mic de jumătate, dar oprește încărcarea înainte de a ajunge la 100%.


Nu este recomandat să lași telefonul la încărcat peste noapte


Experții spun că dacă încărcarea ajunge la 100%, nu este fatal pentru dispozitivul tău, dar dacă acest lucru se întâmplă frecvent, scurtezi durata de viață a bateriei. Același efect îl are și descărcarea sub 20%. Din acest punct de vedere, poate că ar trebui să renunți la a-ți lăsa telefonul la încărcat peste noapte, ca să poți controla acest proces.


Reține, însă, că dacă faci acest lucru din când în când, nu este o tragedie. Ideea este să nu devină un obicei. În plus, cele mai multe dintre smartphone-urile moderne sunt suficient de inteligente ca să oprească singure încărcarea în momentul în care s-a ajuns la 100%. Apoi, ca să eviți supraîncălzirea, scoate husa telefonului atunci când îl încarci.


Nu este indicat ca încărcarea rapidă să devină o obișnuință


Încărcarea rapidă în sine nu deteriorează bateria telefonului, care este construit să o suporte, dar căldura generată în timpul unui astfel de proces afectează durata ei de viață. Așadar, nu este recomandat să faci din încărcarea rapidă un obicei. Ia în calcul faptul că telefonului tău nu îi face bine nici căldura extremă, nici frigul (evident, nu este bine să-ți lași dispozitivul în mașina care stă cu orele în soare, pe plajă, lângă cuptor sau să-l expui la ger).


Sesiuni de încărcare mai scurte


Este recomandat să încarci ocazional telefonul, pe toată durata zilei, decât să îl lași la încărcat perioade lungi. Aceasta, mai ales dacă bateria este de tip Li-Ion, pentru că astfel, ionii primesc mai bine energia de care au nevoie pentru buna funcționare a telefonului.




Cele mai frecvente greșeli atunci când încarci telefonul


Greseli la incarcarea bateriei telefonului


Deși pare o operațiune cât se poate de simplă, sunt greșeli pe care poți să le faci în momentul în care îți încarci telefonul. Ca să poți evita cât mai multe dintre ele, ți-am pregătit, mai jos, o listă cu cele mai frecvente astfel de erori:


  • folosești telefonul în timpul încărcării - este recomandat, ca în perioada în care ții mobilul la încărcat, să nu îl utilizezi; este valabil, cu atât mai mult atunci când folosești un acumulator extern;
  • utilizezi orice charger - de exemplu, dacă dispozitivul tău nu are funcție de încărcare rapidă și nici charger rapid, nu este recomandat să folosești un astfel de încărcător, pentru că riști ca mobilul tău să se supraîncălzească;
  • portul de încărcare este universal - corect, însă nu este indicat să îți încarci telefonul cu orice fel de mijloc, doar pentru că se potrivește; în mod normal, ar trebui să folosești chargerul original, dar dacă nu poți face acest lucru, e bine să te asiguri că tensiunea de ieșire a încărcătorului (V) și amperajul (A) au aceleași valori cu ale dispozitivului original;
  • nu verifici valabilitatea acumulatorului- ca orice produs, acumulatorul și bateria au și ele o durată de viață, indiferent cât de corect le folosești; verifică întotdeauna care este valabilitatea acumulatorului, ca să știi că în cazul în care bateria nu mai funcționează bine, aceasta este o cauză.




Cum crești autonomia și durata de viață a bateriei


Cum cresti durata de viata a telefonului


Vrei un telefon pe care să încerci cele mai noi jocuri video, să vizionezi filmele preferate, să navighezi pe internet, să folosești cât mai mult social media și să vorbești cu prietenii care sunt la mii de kilometri distanță de tine, să primești e-mail-uri, notificări, să ți se amintească de întâlnirile importante și, eventual, când să bei apă sau să faci mișcare și câte și mai câte nu ți-ai dori să mai faci cu mobilul tău. Este firesc să fie așa, numai că în ciuda eforturilor specialiștilor de a îmbunătăți performanțele bateriilor, acestea tot nu par să țină pasul cu cerințele de utilizare din ce în ce mai mari. Totuși, sunt mai multe aspecte care te ajută să crești autonomia bateriei și să-i prelungești durata de viață. Iată câteva exemple în acest sens:


Verifică ce anume consumă bateria


Din setările telefonului, află ce anume îți consumă bateria. Sunt mai multe rapoarte care îți arată starea mobilului tău și vei fi avertizat asupra acelor elemente care sunt mari consumatoare de energie. Poți observa și estima cam care va fi durata de viață a bateriei dacă tu continui să folosești dispozitivul în același mod. În plus, ai la dispoziție anumite aplicatii pentru optimizarea spatiului de stocare.


Oprește aplicațiile care rulează în fundal


Verifică din când în când ce aplicații rulează în fundal și închide-le, dacă nu ai nevoie de ele. Fără să-ți dai seama, ele consumă energie și vei rămâne fără baterie mult mai devreme decât te așteptai.


Redu luminozitatea telefonului


Este indicat să dezactivezi funcția de Luminozitate Adaptabilă și să setezi valori mici ale acesteia. Desigur, nu cât să-ți creeze un disconfort. În felul acesta, poți să protejezi bateria și să păstrezi resursele pe care le-ar folosi în acest sens, pentru alte scopuri mai utile. Luminozitatea Adaptabilă este relativă, pentru că lumina din spațiile închise poate „păcăli” telefonul, fără ca tu să poți controla procesul.


Rezoluție mai scăzută


Nu toate telefoanele îți oferă posibilitatea de a regla rezoluția ecranului, dar unele modele au funcții cum sunt Quad-HD+, Full-HD+ sau HD+. Acestea au rolul de a încetini descărcarea bateriei, solicitând mai puține resurse pentru a susține pixelii.


Dezactivează widget-urile


Widget-urile îți oferă update-uri constante pentru diverse aplicații pe care le ai pe telefon, cum sunt cele pentru meteo, de exemplu, direct pe home screen. Verificarea în permanență a celor mai noi informații este o altă cauză pentru care bateria ta se descarcă mai repede. Păstrează widget-urile care îți plac și care te ajută și elimină-le pe cele care nu îți sunt utile.


Nu folosi volumul la maxim


Cu cât vei folosi un volum mai mare pentru apeluri sau formatele media, cu atât bateria se va descărca mai repede. Poți regla volumul din setarile telefonului: Media volume, Call volume, Ring Volume și Alarm volume.


Renunță la vibrații


Dacă telefonul tău e dat pe silent, ca să nu îi deranjezi pe cei din jur, vibrațiile sunt cu siguranță de folos. Dar dacă volumul este dat pe normal, la ce te ajută vibrațiile? Pentru ca telefonul tău să se miște, are nevoie de energie și îți va consuma bateria.


Wi-Fi, Bluetooth și NFC, numai atunci când le folosești


Toate sistemele de conectare cu alte dispozitive sau la internet îți consumă bateria. Nu este nicio problemă atunci când le folosești, dar în perioadele în care nu ai nevoie de ele, este recomandat să le oprești.


Modul Avion, pentru zonele în care semnalul este slab


În zonele în care semnalul este slab, telefonul tău va face un efort ca să poată funcționa așa cum îți dorești și va folosi mai multă energie. Cum va căuta în permanență semnal, vei rămâne fără baterie foarte repede. Dacă tot nu poți folosi rețeaua, de ce să consumi bateria inutil?


Renunță la notificări


Aproape fiecare aplicație instalată pe telefonul tău îți va trimite notificări. Ca să protejezi bateria, este bine să oprești cât mai multe dintre ele, mai ales că nu ai nevoie de toate.


Restartează-ți din când în când telefonul


Uneori, deși nu folosești telefonul în exces, bateria se consumă din motive pe care nu ți le explici. În astfel de situații, încearcă să-ți restartezi dispozitivul. Este o modalitate prin care pot fi eliminate multe dintre cauzele pe care nu le cunoști, dar care sunt consumatoare de energie.


Updatează-ți sistemul de operare


Pentru o bună funcționare a telefonului tău și, implicit a bateriei, este recomandat să îți updatezi măcar o dată pe lună sistemul de operare. Cele mai multe dintre mobile te vor anunța când este momentul să faci acest lucru. Nu ignora avertizarea!




Telefoanele mobile sunt din ce în ce mai performante și vrei să te bucuri la maximum de facilitățile pe care ți le oferă. Pentru aceasta, însă, este bine să cunoști și să aplici recomandările specialiștilor în ceea ce privește întreținerea dispozitivului. Din acest punct de vedere, încărcarea corectă a bateriei este esențială, pentru a o proteja și a-i prelungi durata de viață.


Sursa foto: Shutterstock

Citeste și