Cum alegi o baterie externa buna: criterii si sfaturi

Găsește accesoriul potrivit pentru telefonul tău.

keyboard_arrow_down
Swipe to the left
Ponturi pentru alegerea bateriei externe - tipuri, capacitate și cele mai bune modele

Ponturi pentru alegerea bateriei externe - tipuri, capacitate și cele mai bune modele

Scris de Mobiup Publicat la: 12 martie 2019 | Actualizat la: 17 ianuarie 2020 6425 Vizualizări

Bateriile externe au devenit un accesoriu din ce în ce mai popular, fiind o soluție rapidă și la îndemână când rămâi fără baterie la telefon, tabletă, laptop sau orice gadget. Bineînțeles, când trebuie să alegi bateria externă potrivită, trebuie să ții cont de mai multe aspecte, de la capacitate, portabilitate, funcții și nu numai.



Cum funcționează o baterie externă


Bateriile externe reprezintă un tip de acumulator sau încărcător portabil. Acestea stochează energie care este folosită apoi pentru încărcarea diferitelor dispozitive. Iar asta înseamnă că, da, bateriile externe trebuie să fie la rândul lor încărcate pentru o anumită perioadăp, însă vor stoca suficientă energie pentru a încărca de mai multe ori telefonul, tableta sau orice alt dispozitiv care poate fi încărcat folosind un cablu USB. Un alt aspect important de reținut: cu cât o baterie este mai puternică, cu atât va avea nevoie de un timp mai mare de încărcare.


O baterie externă poate încărca unul sau mai multe dispozitive în același timp, în funcție de modelul ales. Concret, poți folosi o baterie externă pentru a încărca smartphone-ul, tableta, laptopul, aparatul foto, camera video, Kindle reader sau chiar țigara electronică și boxele wireless.


Criterii de care să ții cont când alegi bateria externă


Există numeroase modele de baterii externe, fiecare cu specificațiile sale, dar și cu capacități și performanțe diferite. Iată la ce să fii atent când alegi o baterie externă, ca să ai siguranța că ai făcut alegerea corectă:


Capacitatea bateriei


Capacitatea unei baterii externe este exprimată în miliamperi pe oră (mAh), iar cu cât capacitatea este mai mare, cu atât asigură mai multe încărcări și poate alimenta dispozitive cu un consum mai mare, precum laptopul sau tableta.


De regulă, pentru telefoanele mobile poți opta pentru o baterie externă cu o capacitate de cel puțin 2.500 mAh-3.000 mAh, în cazul în care bateria telefonului are o capacitate de 1.500 mAh. Pentru telefoanele mai performante, cu o capacitate mai mare a bateriei, ar trebui să alegi o baterie externă de 7.000 mAh, care îți asigură trei încărcări până să fie nevoie să alimentezi din nou bateria externă. Dacă vorbim de tablete sau de laptopuri, atunci ai nevoie de o baterie externă cu o putere mai mare, cu o capacitate de 20.000 mAh sau chiar de 50.000 mAh.


Ca să îți faci o idee, în funcție de capacitate, o baterie externă asigură un anumit număr de încărcări, astfel:


  • 1.500 mAh - o încărcare completă pentru telefonul mobil
  • 5.200 mAh - două încărcări complete pentru un telefon și 50% pentru o tabletă
  • 10.000 mAh - patru încărcări complete pentru un telefon și una completă pentru o tabletă


Un alt aspect la care să fii atent este intensitatea curentului de ieșire sau amperajul, exprimat în amperi (A). Cu cât amperajul este mai mare, cu atât încărcarea va fi mai rapidă. De regulă, un amperaj de 2A este suficient pentru un telefon mobil.


Modalitatea de încărcare


O baterie externă poate fi încărcată astfel:


  • Prin cablu USB/micro USB - încărcarea se face prin conectarea cablului la laptop, însă viteza de încărcare este redusă.
  • Prin ștecher de priză - unele baterii externe au ștecher integrat, așa că e necesar doar să le introduci în priză, fără să ai nevoie de alte accesorii suplimentare.
  • Direct la priză - folosind încărcătorul telefonului. Încărcarea este mai rapidă decât cea prin USB, însă verifică dacă amperajul și voltajul bateriei sunt compatibile cu cele ale prizei.
  • Cu energie solară - aceste baterii au integrat un panou fotovoltaic care permite încărcarea automată la soare. Aceste baterii sunt utile când pleci în drumeții și nu ai acces la o priză. Ține cont că timpul de încărcare poate fi destul de mare.


Portabilitatea


Deși bateriile externe de mici dimensiuni sunt mult mai practice, cele care au o capacitate mare (așa cum e cazul unei baterii pentru laptop de 20.000 mAh) au și dimensiuni mari, însă pot să încapă fără probleme într-un rucsac.


Bateriile externe cu portabilitate ridicată pot avea 100 de grame, însă există și modele care pot avea o greutate mai mare de 200 de grame. În orice caz, bateriile cu mărimi reduse sunt ideale pentru telefonul mobil, în timp ce bateriile externe mai mari sunt recomandate pentru laptop sau tabletă.


Funcții


Printre principalele funcții pe care le poate avea o baterie externă se numără:


  • Mai multe porturi de încărcare, care îți permit să încarci mai multe dispozitive în același timp
  • Indicatori LED care afișează gradul de încărcare sau cantitatea de energie stocată


Conexiunea și compatibilitatea cu dispozitivul


Alte aspecte de care trebuie să ții cont sunt conexiunea și compatibilitatea bateriei externe cu dispozitivul pe care îl folosești.


În ceea ce privește conexiunea, verifică întotdeauna cablul USB pe care îl primești împreună cu bateria externă, astfel încât portul să fie compatibil cu dispozitivul pe care vrei să îl încarci. Ca să scapi de grija cablului USB, poți opta, în schimb, pentru o baterie externă cu încărcare wireless sau chiar pentru o baterie externă care este încorporată direct în capacul de spate pentru telefon.


Referitor la compatibilitate, cea mai sigură variantă este să alegi un model care face parte din același brand cu dispozitivul pe care îl folosești. Dacă, în schimb, vrei să încarci mai multe dispozitive cu aceeași baterie externă, poți opta și pentru o baterie externă universală.



Când și cum folosești o baterie externă


O baterie externă este extrem de utilă când ești mai mereu pe drumuri și nu ai acces la o priză ca să încarci direct telefonul sau orice alt dispozitiv pe care îl folosești. În plus, dacă ar fi să luăm în calcul faptul că telefoanele devin din ce în ce mai performante, soluția la îndemână este folosirea unei baterii externe. Ecranele cu rezoluție mare, numeroasele aplicații și procesoarele puternice sunt doar câțiva dintre factorii care duc la un consum ridicat de energie al bateriei.


Dacă urmează să pleci într-o vacanță, o baterie externă este utilă nu doar pentru telefonul mobil, ci și pentru camera video sau aparatul foto. Nu știi niciodată când o să te lase bateria din senin, nu ai acces la o priză și trebuie să încarci telefonul sau aparatul foto ca să fotografiezi peisajele și locurile pe care le vizitezi.


Este recomandat ca la prima încărcare a bateriei externe să aștepți până când LED-urile se luminează complet. Atunci când nu o folosești, e recomandat să o ții măcar pe jumătate încărcată, deoarece aceasta se poate descărca în timp.


Ca să poți folosi bateria externă mai mult timp, nu ar trebui să o expui la temperaturi extreme. De regulă, aceasta poate fi depozitată în locuri răcoroase, la aproximativ 15 grade Celsius. În plus, pentru mai multă protecție, poți folosi o husă din silicon sau metal.


Cele mai bune modele de baterii externe


Există o serie de modele de baterii externe pe care le poți folosi, însă, atunci când cauți un model potrivit pentru dispozitivul tău, e bine să ții cont de specificațiile tehnice ale bateriei externe.


Baterie Externă Cellara Capacitate 2.500 mAh



Această baterie externă este potrivită pentru telefonul mobil, are un design compact și greutate redusă, de numai 62 de grame. Bateria vine însoțită de un cablu de încărcare Micro USB care poate fi conectat la priză sau la calculator. Timpul de încărcare este de trei ore. În plus, bateria este echipată cu becuri LED, care permit monitorizarea nivelului de încărcare.


Specificații:


  • Capacitate: 2.500 mAh
  • Tensiune intrare: DC5V
  • Putere intrare (Max): 1A
  • Tensiune ieșire: DC5V
  • Putere ieșire (Max): 1A
  • Dimensiuni: 102,3*22,8 mm


Baterie Externă Cellara Capacitate 5000 mAh



Bateria este potrivită pentru încărcarea oricărui dispozitiv. Are design compact și o greutate de 126 de grame. Bateria vine însoțită de un cablu de încărcare Micro USB care poate fi conectat la priză sau la calculator. Timpul de încărcare este de cinci ore, iar becurile LED permit monitorizarea nivelului de încărcare.


Specificații:


  • Capacitate: 5.000 mAh
  • Tensiune intrare: DC5V
  • Putere intrare (Max): 1,5A
  • Tensiune ieșire: DC5V
  • Putere ieșire (Max): 1,5A
  • Dimensiuni: 104,5*43*26 mm


Baterie Externă Cellara cu încărcare Wireless Colecția Pulse Capacitate 10.000 mAh



Bateria are o capacitate de 10.000 mAh și poate fi folosită atât pentru încărcarea telefonului, cât și pentru tabletă. Pe lângă tehnologia wireless de încărcare, bateria dispune și de două porturi USB. în plus, are afișaj LED care indică nivelul de încărcare.


Pentru încărcare trebuie să pornești bateria și să așezi telefonul pe suprafața bateriei (doar pentru telefoanele care au tehnologie de încărcare wireless). Aceasta va recunoaște telefonul în mai puțin de o secundă și va începe încărcarea în funcție de bateria telefonului. În cazul în care bateria este complet descărcată, poate dura câteva minute înainte să înceapă încărcarea.


Specificații:


  • Capacitate: 10.000 mAh
  • Input: 5V-2.0 A
  • Output 1: DC5V-2.1A
  • Output 2: DC5V


Capac Spate Cellara cu Baterie Externă încorporată Colecția Booster




Acest model de baterie externă 2 în 1, pe lângă faptul că mărește durata de viață a bateriei telefonului, are avantajul de a proteja telefonul de lovituri, căzături și zgârieturi.


Bateria are o capacitate de 5.000 mAh, fiind special concepută pentru Samsung 8. Este echipată cu afișaj LED care indică nivelul de energie al bateriei, iar timpul de încărcare este de trei ore. Capacul este fabricat din silicon și are o greutate de 120 de grame.


Pentru folosire trebuie să introduci telefonul în slotul de încărcare al carcasei și să fixezi apoi părțile laterale și partea superioară. Pentru a începe sau opri încărcarea, trebuie să apeși butonul de pornire/oprire. În timpul încărcării, luminile LED se vor aprinde alternativ.


Specificații:


  • Capacitate: 5.000 mAh
  • Tensiune intrare: DC5V
  • Putere intrare (Max): 1.8A
  • Tensiune ieșire: DC5V
  • Putere ieșire (Max): 1.8A


Capac Spate Cellara Cu Baterie Externă încorporată Colecția Booster



Bateria externă 2 în 1 este ideală pentru modelele iPhone 6 Plus, 7 Plus și 8 Plus. Îți protejează telefonul de căzături și lovituri în timp, dar mărește și durata de viață a bateriei.


Bateria are o capacitate de 4.200 mAh și este echipată cu afișaj LED, care indică nivelul de energie al bateriei, iar durata de încărcare este de cinci ore. Capacul este fabricat din silicon fin și oferă lejeritate în folosirea telefonului.


Pentru folosire trebuie să scoți partea detașabilă a capacului și, prin glisare, să poziționezi telefonul în partea de jos până când conectorul de încărcare este complet introdus în dispozitiv. Atașează apoi partea detașabilă a capacului și apasă butonul de pornire/oprire ca să înceapă încărcarea. În timpul încărcării, luminile LED se vor aprinde alternativ.


Specificații:


  • Capacitate: 4.200 mAh
  • Tensiune intrare: DC5V
  • Putere intrare (Max): 1A
  • Tensiune ieșire: DC5V
  • Putere ieșire (Max): 1A
  • Dimensiuni: 172*70*16 mm
  • Greutate: 133 de grame


Înainte să alegi o baterie externă, ține întotdeauna cont de specificațiile tehnice, dar și de dispozitivele pe care trebuie să le încarci. Acest accesoriu este extrem de util când ești mereu pe drumuri și nu ai acces la o priză.


Surse foto: Shutterstock, Mobiup, Arsis

Citeste și