Cum alegem castile de telefon: tipuri de casti si sfaturi de cumparare

Găsește accesoriul potrivit pentru telefonul tău.

keyboard_arrow_down
Swipe to the left
Cum alegi perechea potrivita de casti pentru telefon: recomandari si sfaturi utile

Cum alegi perechea potrivita de casti pentru telefon: recomandari si sfaturi utile

Scris de Publicat la: 8 aprilie 2019 | Actualizat la: 15 martie 2022 14275 Vizualizări

Suntem permanent conectati la telefoane, iar castile au devenit un accesoriu fara de care nu mai putem pleca de acasa.


Le folosim pentru a asculta podcastul preferat in timp ce alergam in parc sau pentru a ne deconecta in metrou, dupa o zi lunga la serviciu: castile au devenit accesorii indispensabile, prin urmare e foarte important sa stim cum sa alegem perechea cea mai potrivita.


    • Tipuri de casti pentru telefon


    ➢ Castile in-ear

    ➢ Castile on-ear

    ➢ Castile over-ear

    ➢ Castile wireless

    ➢ Castile clip-on

    ➢ Castile neckband


    • La ce trebuie sa fii atent cand alegi o pereche de casti



Nu trebuie sa fii audiofil ca sa poti aprecia o pereche de casti de calitate, iar vestea buna e ca nu trebuie sa investesti o suma exorbitanta daca vrei sa experimentezi un sunet puternic si clar. Pe piata exista diverse modele de casti si, daca le cunosti avantajele si dezavantajele, le poti alege pe cele care ti se potrivesc cel mai bine.


Tipuri de casti pentru telefon


Daca arunci un ochi pe un site care vinde accesorii pentru telefon, vei descoperi ca exista o multime de modele din care poti alege, insa e foarte important sa vezi care sunt variantele cu functionalitatile cele mai potrivite pentru nevoile tale.


Castile in-ear pentru telefon


Castile in-ear (castile care se introduc in ureche)


Aceste casti sunt cele standard, care vin la pachet cu telefonul mobil si sunt disponibile in trei variante:


  • earbuds (castile in forma de dop, care nu sunt introduse in canalul auditiv);
  • earpods (castile care se fixeaza la intrarea in canalul auditiv);
  • inner canal in-ear (castile care se introduc in canalul auditiv).




Cum poti alege cea mai buna varianta dintre aceste tipuri? E simplu: pentru metrou sau serviciu poti alege lejer tipul earbuds, in timp ce pentru personale sportive ar fi mult mai potrivita o pereche de earpods, care se fixeaza mult mai bine in ureche. De asemenea, daca stii ca stai foarte mult timp in medii zgomotoase, atunci ideal ar fi sa optezi pentru varianta inner canal in-ear, care izoleaza foarte bine sunetele si zgomotele din exterior.


Castile on-ear, cu fixare pe urechi


Castile on-ear (castile care se fixeaza pe ureche)


Sunt o alternativa la fel de buna precum castile in-ear, insa trebuie sa stii ca acestea nu izoleaza sunetele si zgomotele din exterior in totalitate. Ele acopera doar o parte din pavilionul urechii si pot fi variante potrivite pentru persoanele care, dintr-un motiv sau altul, nu pot folosi sau nu vor sa foloseasca varianta in-ear.


Ce ar mai trebui sa stii? Ca e important sa alegi o pereche cu captuseala potrivita, pentru ca altfel exteriorul urechii tale ar putea avea de suferit: daca aceasta captuseala nu e foarte moale, in timp e foarte probabil sa te alegi cu diverse rani fine sau zgarieturi pe ureche.


Castile over-ear pentru telefon


Castile over-ear


Reprezinta o varianta cu mai multe optiuni decat au cele on-ear. De asemenea, ele ofera o experienta acustica mult mai buna, pentru ca acopera tot pavilionul urechii, prin urmare sunetul e directionat foarte bine spre canalul auditiv.


Castile wireless


Castile wireless


Au marele avantaj ca iti ofera o mai mare libertate de miscare, dat fiind ca nu au niciun fir care sa te incurce sau care sa te tina legat de telefon. Se conecteaza la acesta prin bluetooth sau prin atingere.


Bine de stiut: daca iti doresti sa le conectezi printr-o simpla atingere, ar trebui sa te asiguri mai intai ca au disponibila functia NFC (Near Field Communication).


Castile clip-on


Castile clip-on


Pot fi o alta varianta potrivita daca tii cont de cateva detalii importante. De exemplu, ar trebui sa stii ca difuzoarele lor sunt foarte asemanatoare cu cele ale castilor in-ear si on-ear, insa diferenta e ca vin la pachet si cu niste bretele de sustinere care se prind in spatele pavilionului urechii. Pot fi potrivite pentru tine daca esti pasionat de sporturi, pentru ca se fixeaza pe ureche foarte bine si sansele sa alunece in timpul miscarii sunt minime.


Castile neckband


Castile neckband (castile care se fixeaza peste ceafa)


Sunt o alternativa la versiunile on-ear si over-ear, care uneori iti pot da senzatia de disconfort. In cazul acestui tip de casti, banda de sustinere e prinsa de ceafa.


Vezi și: Accesorii pentru telefon in functie de dispozitiv


La ce trebuie sa fii atent cand alegi o pereche de casti


La o simpla cautare pe internet, vei vedea ca poate fi foarte dificil sa iei o decizie in privinta castilor pe care vrei sa le cumperi. Exista o multime de variante si, in general, persista ideea preconceputa ca un pret mai mare inseamna automat si un sunet mai bun, insa acest lucru e, in unele cazuri, partial fals.


Detalii la care sa fii atent cand cumperi o pereche de casti pentru telefon


In acest moment, pe piata exista variante pentru toate gusturile si pentru toate buzunarele, iar daca esti atent la cateva detalii clare, poti alege o pereche de casti performante, care sa iti ofere o experienta acustica buna sau foarte buna.


Vezi si: Ce wearables poti cumpara pe langa o pereche de casti


Care sunt, deci, detaliile la care trebuie sa fii atent cand alegi o pereche de casti?


  • Difuzoarele. Cu cat diametrul lor e mai mare, cu atat sunetul va fi redat mai bine. Cu alte cuvinte, daca iti doresti un sunet foarte clar si puternic, atunci trebuie sa te orientezi spre varianta over-ear.
  • Canale de sunet. E foarte important ca modelul de casti pe care il doresti sa fie prevazut cu mai multe canale pentru sunet. Un singur canal de sunet nu iti va oferi o experienta acustica optima, pentru ca va aplica tuturor fisierelor audio acelasi tratament.
  • Producator. Sigur ca poti cumpara si casti care nu au in spate un brand puternic, dar cel mai probabil vei descoperi ca durata lor de viata nu va fi una foarte mare. Daca producatorul e specializat pe accesorii de telefon, sunt sanse mari ca modelele de casti pe care le vinde sa fie ce trebuie.
  • Izolarea zgomotului. La acest capitol, modelele in-ear si over-ear sunt avantajate. Ele includ functia de anulare a zgomotului, prin urmare pot bloca sunetele exterioare chiar si atunci cand te afli in locuri foarte zgomotoase.
  • Sensibilitate acustica. Aceasta inseamna, de fapt, numarul de decibeli. E normal sa iti doresti o pereche de casti care sa-ti ofere o experienta acustica deosebita, insa ai totusi grija sa nu asculti muzica la un volum prea mare pentru o perioada indelungata, pentru ca asta iti va afecta auzul.
  • Confort. La prima vedere, poate parea un detaliu irelevant, dar daca o pereche de casti nu e confortabila, sunt sanse minime sa te poti bucura de ele asa cum iti doresti. Ar trebui sa ai grija sa alegi o pereche de casti cu o captuseala moale (in cazul in care optezi pentru modele over-ear sau on-ear) sau, in cazul celor in-ear, o pereche care sa nu iti lezeze interiorul urechii.
  • Versatilitate. Pot fi utilizate in mai multe situatii? Aici e vorba, de fapt, de portabilitate: unde vei putea folosi castile pe care doresti sa le cumperi? Doar la birou sau in metrou, sau si pentru o alergare in parc? Ideale sunt castile care se pot mula pe cat mai multe activitati si contexte.
  • Rezistenta. In teorie, castile mai mici au si o durata de viata mai scurta, in timp ce castile mari, over-ear sau on-ear, vin la pachet cu benzi de sustinere si fire/cabluri mai rezistente, prin urmare si durata lor de viata va fi mai mare.
  • Autonomia bateriei. In cazul castilor wireless trebuie sa iei in considerare si raspunsul la aceasta intrebare. Autonomia reprezinta, de fapt, timpul de redare dintre doua incarcari ale telefonului. Ideal e ca autonomia sa depaseasca 8 sau 10 ore de redare continua.
  • Rezistenta cablului. Ar trebui sa te asiguri ca modelul pe care doresti sa-l achizitionezi are un cablu rezistent. Nu ai cum sa deduci fara urma de dubiu ca un cablu e rezistent, dar poti incerca sa-l intinzi si sa vezi daca pare sau nu ca va rezista mai mult de cateva saptamani.
  • Pozitionarea microfonului. Un alt aspect la care ar trebui sa fii foarte atent e microfonul. Daca esti tipul de persoana care tine rareori telefonul la ureche, e foarte important sa te asiguri ca perechea de casti pe care urmeaza sa o cumperi are microfonul pozitionat cat mai aproape de nivelul fetei.


Vezi si: Ce huse de protectie pentru telefon poti cumpara


Acum, ca ai toate informatiile de care ar trebui sa tii cont atunci cand iti alegi o pereche noua de casti, nu iti mai ramane decat sa intri pe site-urile magazinelor de specialitate si sa le alegi pe cele potrivite nevoilor tale.


Sursa foto: Shutterstock

Citeste și