Top smartphone-uri cu preturi sub 1.000 de lei, pe care sa le alegi in 2022

Găsește accesoriul potrivit pentru telefonul tău.

keyboard_arrow_down
Swipe to the left
Top smartphone-uri cu prețuri sub 1.000 de lei, pe care să le alegi în 2022

Top smartphone-uri cu prețuri sub 1.000 de lei, pe care să le alegi în 2022

Scris de Publicat la: 9 mai 2022 | Actualizat la: 9 mai 2022 21748 Vizualizări

Un smartphone cu prețuri sub 1000 de lei nu înseamnă pierderea unor funcții sau performanțe mai slabe. A te orienta către un telefon de buget este o strategie de cumpărător inteligent, satisfacțiile fiind comparabile cu cele oferite de telefoanele de top. Telefoanele inteligente, cu prețuri de achiziție de sub 1000 de lei, au unele dintre funcții la nivelul maxim, astfel că alegerea modelului ideal trebuie raportat la necesități. Cu alte cuvinte, dispozitivul se alege în funcție de caracteristicile tehnice, cu scopul de a răspunde în mod ideal la cerințele utilizatorului. Concret, dacă ai nevoie de o cameră bună, poți alege un Samsung Galaxy A12, iar dacă ai nevoie de o baterie cu viață lungă, pentru comunicații voce și internet, OnePlus N100 poate să fie alegerea optimă. Detaliem subiectul, cu sfaturi și specificații tehnice.



Top telefoane 2021 sub 1000 lei, pe piață în 2022


Variantele de telefoane sub 1000 de lei ale anului 2022 sunt cele care au fost lansate spre finalul lui 2021 și care au intrat pe piață în primele luni ale acestui an. Este important de spus că relevanța datei de lansare este nesemnificativă, astfel că se poate vorbi despre top telefoane 2021 sub 1000 lei, distribuite pe piață în 2022.


Nokia G20


O investiție de încredere este Nokia G20. Situat la limita superioară a plafonului de 200 de euro, este unul dintre cele mai bune, dacă nu cumva chiar cel mai bun telefon din acest segment.


Nokia G20 este echipat cu un LCD IPS de 6,52 inch și o rezoluție HD+ de 720x1600, fiind dotat cu un procesor MediaTek, cu 4 GB de RAM și o memorie impresionantă de 128 GB, extensibilă printr-un slot, până la 512 GB. Toate acestea sunt susținute de o baterie excepțională de 5.050 mAh, care-i permit să ruleze rapid toate aplicațiile uzuale și câteva opționale, în funcție de necesitățile fiecărui utilizator. O deficiență a bateriei este că poate fi reîncărcată doar în mod lent.


Experiența software este mai mult decât bună, Nokia rămând în stocul Android. Programul de operare este Android One, cu doi ani de upgrade Android și trei ani de corecții lunare de securitate. Telefonul vine cu Android 11, dar adaptat pentru Android 12 și 13.


Designul este frumos, plăcut și echilibrat la raportul dimensiune-greutate, cu o carcasă texturată, disponibilă în două culori, și cu un scanner de amprentă montat lateral. Este rezistent la stropire cu apă (nu și la imersie). Nokia G20 are patru camere, inclusiv o cameră principală de 48 MP, ce reușește să facă performanță.


Aici găsești accesorii de protectie pentru Nokia


Motorola moto g60s


Cu o cameră cvadruplă de 64 MP, care face instantanee clare și luminoase, chiar și în condiții de lumină slabă, ideale pentru rețelele sociale, dar și imagini cu unghi ultra larg, prim-planuri detaliate și portrete uluitoare, Moto G Play actualizat (s) este cel mai recent telefon accesibil, produs de Motorola sub banner-ul Play. La performanéle camerelor se adaugă un display Full HD de 6,8 inch, Max Vision cu o rată de reîmprospătare de 120Hz și 720 pixeli, dar și o baterie 5000 mAH, SIM dual și un senzor de amprentă (care este la fel de rapid și de fiabil ca la orice alt dispozitiv de top), în partea din spate a logo-ului moto g60s este un telefon care-și merită fiecare leu.


Motorola moto g60s are mufă pentru căști, suport pentru stocare extensibilă până la 1TB prin microSD, acces instantaneu la conținutul preferat cu 6GB RAM și memorie personală mare de 128GB, plus încărcare USB-C (dar fără wireless, care nici nu este importantă, la asemenea baterie).


Cel mai mare dezavantaj este că Motorola a confirmat că va vedea o singură actualizare majoră a platformei - și anume Android 11, fiind livrat cu o versiune mai veche de Android (10). Dezavantajul este compensat de procesorul rapid și eficient MediaTek Helio G95, pentru jocuri fără probleme, streaming video și chat. Și toate acestea pentru un preț de maximum 200 euro, care poate fi și mai scăzut, la varianta cu abonament.


Vezi AICI gama de accesori pentru Motorola.


Samsung - Galaxy A12


Vârfurile de gamă, precum Galaxy S22 și S22 Ultra, sunt dispozitive de top, dar și foarte scumpe, depășind majoritatea bugetelor medii, astfel că, dacă optezi pentru un telefon Samsung, 1000 lei fiind bugetul maxim, este bine să știi că se poate, iar cea mai bună alegere este Galaxy A12, solid si performant.


Galaxy A12 are un afișaj impresionant de 6,5 inch, cuprinzând și cadrul, cu un mic decupaj la mijlocul ramei superioare, care include camera selfie și face ca filmele și jocurile să se vadă la calitate excelentă. Pe spate, A12 are patru camere - un senzor primar de 16MP, un ultra-wide de 5MP și o cameră macro de 2MP, la care se adaugă senzori de adâncime de 2MP. Analizată la rece, calitatea camerelor nu este una excepțională, dar este la un nivel maxim pentru ceea ce poate oferi un smartphone sub 200 de euro, fiind perfectă pentru instantanee și rețele sociale. Deși în general suntem critici cu ceea ce oferă camerele, cea ultra-wide face excepție și merită toate laudele.


Alte puncte forte pe care le are A 12 sunt: stocarea extensibilă, bateria foarte generoasă de 5.000 mAh, încărcarea rapidă de 15 W și software-ul personalizat One UI de la Samsung, cu funcții și setări nesfârșite, intuitive și ușor de utilizat.


Galaxy A12 vine cu One UI 3.1/Android 10, cu posibilitatea de upgrade la Android 11, fiind programat să primească Android 12, dar aceasta va fi și ultima actualizare majoră posibilă pentru acest model.


Vezi toate accesoriile pentru modelele Samsung


TCL 20 SE


Deși nu are aspect și caracteristici de top, TCL 20 SE este un telefon bun, cu un preț mai mult decât potrivit. Are ecran tactil de 6,82 inci, cu o rezoluție de 720x1640 pixeli, la o densitate de 263 pixeli pe inch. Camera selfie este oarecum de modă veche, în varianta „picătură de apă”, dar acest detaliu este compensat de alte performanțe tehnice ale dispozitivului.


TCL are o memorie generoasă de 4 GB RAM și 128 GB spațiu de stocare ce poate fi mărit până la 256 GB, cu un card de memorie extern. Are scanner de amprente pe partea din spate a telefonului, foarte plăcut integrat în estetica produsului. TCL 20 SE are o baterie generoasă de 5000 mAh, care se încarcă mai rapid decât orice telefon din această categorie, datorită vitezei sale de încărcare rapidă de 18W și sistemului Quick Charge 4.0.


În ceea ce privește camerele de pe spate, patru la număr, cu cea principală având un obiectiv de 48MP, performanțele sunt peste medie și mult peste ceea ce poți aștepta, luând în calcul prețul aparatului. TCL 20 SE are un software care rulează Android 11.


Singurul amănunt care face ca TCL 20 SE să nu fie numărul 1, în acest top al telefoanelor sub 1000 de lei, este imposibilitatea de a face actualizări viitoare, deși vine cu doi ani de actualizări de securitate.


OnePlus Nord N100


OnePlus și-a făcut un bun renume din a scoate pe piață produse de calitate, la un preț mare. Oferta pentru buget este ultima abordare a producătorului, ceea ce face ca performanțele să fie interesante și demne de luat în seamă.


Pentru mai puțin de 1000 de lei, OnePlus Nord N100 oferă caracteristici tehnice bune și foarte bune, unele dintre ele chiar impresionante. În primul rând, are un ecran LCD de 6,52 inch, o baterie de 5.000 mAh și 64 GB memorie de stocare pe dispozitiv, cu posibilitatea de extindere până la 512GB, prin slotul microSD. Apoi, are o configurație de cameră triplă pe spate, împreună cu un senzor de amprentă foarte sensibil și difuzoare stereo duble pe față.


Singurul dezavantaj vine tot de la programul de operare. N100 este livrat de producător cu Android 10 și Oxygen OS 10.5 de la OnePlus. Poate fi actualizat imediat cu Oxygen OS 11 bazat pe Android 11, dar acesta este maximul posibil.


Cu toate acestea, dacă faci parte dintre cei care au dorit să folosească un OnePlus, dar nu ți-l poți permite, aceasta este o opțiune grozavă. Poți lua în calcul și OnePlus Nord N200, cu conectivitate 5G, deși prețul trece de 1000 și poate ajunge spre 1500 lei, dar există posibilitatea unor soluții avantajoase la abonament.


Xiaomi Redmi Note 11


Un telefon cu un cost atrăgător, care oferă un afișaj AMOLED și o durată de viață exemplară a bateriei, totul cu un design închegat, plăcut și funcțional, este Xiaomi Redmi Note 11. Dispozitivul oferă conectivitate 5G și o cameră performantă, fiind una dintre cele mai bune alegeri sub 1000 de lei.


Redmi Note 11 este unul dintre modelele speciale ale lui 2022, dat fiind faptul că nu sunt multe telefoane sub 200 de euro, care să ofere o configurație și un aspect comparabile cu Redmi Note 11. Toate materialele sunt mate, de la rama cu efect metalic până la spatele din plastic moale la atingere; deși prinde amprente, este foarte plăcut la atingere. Cu dimensiuni de 159,9x73,9x8,1 mm și o greutate de 179 g, Note 11 este robust.


Producătorul a reluat mufa pentru căști de 3,5 mm, iar acest lucru este un plus pentru utilizator, pentru că nu toată lumea preferă sau a trecut la casti wireless. Telefonul este dotat cu o pereche de difuzoare stereo, utile și agreabile pentru jocuri și filme.


Note 11 are un ecran de 6,43 inch, AMOLED, Full HD+, cu o rată de reîmprospătare maximă de 90 Hz, asigurând ceea ce face ca imaginile să alunece frumos și fără probleme. Are luminozitate ridicată, mai ales dacă se alege dezactivarea opțiunii auto.


Redmi Note 11 rulează pe cipul Qualcomm Snapdragon 680 4G, un sistem de gamă medie relativ nou pe cip (SoC), susținut de 4 sau 6GB de RAM. Procesorul este mai slab ca la Nokia G20 și moto g60s, dar utilizatorul nu va simți asta, indiferent ce aplicații rulează.


Vezi accesoriile de protectie pentru Redmi Note 11


Oppo A54 5G


Upgrade-ul 5G de la Oppo la A54 aduce nu doar o conectivitate superioară, ci și un afișaj mai clar, mai vibrant și camere foto mai bune. Prețul se învârte în jurul a 1000 de lei, în funcție de dealer, dar, chiar dacă trece puțin peste această limită, este un preț excelent pentru un produs de calitate foarte bună. Producătorul a făcut compromisuri inteligente, pentru a scoate un dispozitiv bun la un preț foarte competitiv.


Fără să facă rabat la design, A54 5G are carcasă de plastic, dar la impresia artistică nu pare deloc un telefon cu preț accesibil, dat fiind faptul că are un finisaj irizat superb, care se schimbă de la gri închis la argintiu, în funcție de unghiul luminii. Singurul dezavantaj constă în faptul că nu este foarte rezistent la urmele degetelor, dar acesta este un compromis tolerabil.


A54 5G beneficiază de un profil subțire de 8,4 mm, finisat cu o bandă metalică mată și rotunjită, ceea ce adaugă o notă de finețe care îl scoate din categoria telefoanelelor cu buget mic și îl pune în fața altor modele de clasă similară din seria Moto G, de exemplu (oricum și ele foarte frumos finisate). Are 190 g, ceea ce-l face foarte confortabil și echilibrat, cu un cititor de amprentă bine plasat, montat lateral, care funcționează și ca buton de pornire.


Deși nu este cel mai fin cititor de amprentă, fiind, uneori, posibile mai multe încercări, nu va fi cu adevărat o problemă (oricum nici cele de top nu sunt perfecte, iar erorile trebuie privite ca pe niște elemente de siguranță în plus sau ca eșecuri naturale). Uneori, mâna umedă sau rece poate da erori repetate, dar există alternativa recunoașterii faciale și a vechiului PIN.


A54 5G oferă un port USB-C pentru încărcare (incarcator de 10 W inclus), Bluetooth 5.1 și o mufă pentru căști de 3,5 mm. Este, de asemenea, dual-SIM.


Oppo 54 5G oferă un afișaj uimitor de 90 Hz, cu gama completă de culori DCI-P3, astfel că imaginile și videoclipurile arată elegant și vibrant, indiferent că provin din flux YouTube, Netflix sau defilezi pe Instagram, fiind și foarte strălucitor. În ceea ce privește camerele A54 5G, acestea sunt bune, fără să fie spectaculoase. Beneficiul este că fac poze luminoase și foarte clare în lumină bună. În obscuritate și lumină slabă, rezultatele nu mai sunt perfecte, pot apărea distorsiuni și estompări, iar camera selfie de 16 Mp poate fi o problemă, în lumină slabă.


Cipul Snapdragon 480 5G entry-level nu este chiar idealul, mai ales dacă alegi jocuri de viteză, dar, pentru aplicații uzuale și lucru, este mai mult decât necesar. Specificațiile de memorie sunt limitate la 4 GB RAM și 64 GB spațiu de stocare, așa că este bine să transferi periodic imaginile pe alt suport sau să-l cureți ori să adaugi un card microSD.


Oppo A54 5G rulează Android 11 reskinned, numit ColorOS. Un minus poate să fie lipsa unor aplicații dedicate, cu excepția celor preîncărcate (Gmail, Fotografii și YouTube, de exemplu). Are navigare gestuală cu două și trei degete, o funcție extrem de utilă.


Vezi accesoriile (carcase si foli de protectie) compatibile cu Oppo A54 5G


Fii cumpărător inteligent


Prima regulă pe care orice cumpărător trebuie să o ia în calcul, indiferent de ceea ce urmărește să achiziționeze, este că un preț ridicat nu reprezintă garanția absolută a unui produs de calitate, după cum un preț redus nu înseamnă un compromis.


Pentru a cumpăra un telefon bun, poți investi 1000 de euro, dar la fel de bine, bugetul poate fi limitat la 200, fără ca necesitățile utilizatorului să fie prejudiciate. Modelele de top, cele de ultimă generație includ în preț nu doar performanțele tehnice, care nu pot fi contestate, ci și brandul. Un dispozitiv achiziționat cu buget redus este sub performanțele celui de top, dar, înainte de a te simți frustrat, trebuie să analizezi ce pierzi și ce câștigi.


De cele mai multe ori, minusurile la un smartphone de clasă medie, pe care îl poți achiziționa cu un maxim 1000 de lei, sunt camerele de ultimă generație și imaginea de înaltă rezoluție, culorile super vibrante și probabil un procent de 20% din claritatea fotografiilor, precum și materialele premium din construcția telefonului. Este, însă, bine să știi că unele dintre super calitățile imaginilor nici nu sunt sesizate de ochiul uman, iar materialele pot primi susținerea unor folii si capace de protectie, cu un cost suplimentar minim. Totodată, camerele telefoanelor low cost sunt în sine performante, versatile și perfect capabile să ofere utilizatorului satisfacția unor fotografii grozave.


Minusurile sunt compensate de baterii cu mare și foarte mare capacitate, necesare pentru toate activitățile zilnice. Nu în ultimul rând, procesoarele telefoanelor pe care le-am prezentat în articol sunt mai mult decât suficient de rapide pentru majoritatea sarcinilor de zi cu zi.


Cum alegi un telefon de buget


Prețul raportat la performanță este, în mod evident, primul aspect, dar pe lângă acesta, echilibrul între ceea ce-ți trebuie, ca utilizator, și ceea ce oferă telefonul este primordial. Pentru că specificațiile tehnice și caracteristicile fiecărui dispozitiv sunt, uneori, confuze pentru un nespecialist, documentarea și analiza opiniilor utilizatorilor sunt esențiale.


Un alt aspect este să gândești în perspectivă și să evaluezi intervalul de timp în care vei folosi respectivul telefon. Aplicațiile și serviciile pe care un smartphone le oferă trebuie securizate. O parte din această securizare vine din actualizările de siguranță ale programului de operare pe care îl folosește dispozitivul. În articol am menționat faptul că unele telefoane, excelente tehnic, au limitări la actualizare. Este strategia producătorului de a obliga la înnoirea dispozitivelor folosite, din motive de compatibilitate cu rețelele sau de siguranță. Acesta este un aspect care trebuie să cântărească mult în alegerea făcută.


Dimensiunile fizice ale telefonului sunt un criteriu, dar acesta variază de la utilizator la utilizator, deci alegerea se face în funcție de opțiunile personale. La fel de important este și programul de operare. Sfatul general valabil este acela de a rămâne fidel unuia dintre sistemele de operare majore: iOS și Android. Dacă iOS este definitoriu pentru Apple, care nu poate fi inclus în topul telefoanelor de buget, Android este utilizat pe scară largă, dar cu multe variante, deși elementele de bază sunt, în esență, aceleași. Un alt beneficiu al Android este că a fost mult mai puțin vulnerabil la atacuri informatice, comparativ cu iOS, dar, în ultima vreme, Android are breșe de securitate.


Piața este cea care trebuie să echilibreze oferta, dar asta depinde, în cea mai mare măsură, de interesul consumatorului pentru a se orienta și către produse care nu sunt vârf de gamă. Așadar, low cost poate oferi performanțe demne de laudă, fără eforturi financiare.


Sursa foto: Shutterstock.com

Citeste și