Lentila lichida la camera foto - ce este si ce beneficii are

Găsește accesoriul potrivit pentru telefonul tău.

keyboard_arrow_down
Swipe to the left
Lentila lichidă la camera foto - ce este și ce beneficii are

Lentila lichidă la camera foto - ce este și ce beneficii are

Scris de Publicat la: 31 ianuarie 2022 | Actualizat la: 8 februarie 2022 4652 Vizualizări

Lentila lichidă este o tehnologie relativ nouă pentru camerele foto ale telefoanelor inteligente, care înlocuiește lentilele clasice din sticlă. În prezent, această inovație există pe un singur model de smartphone, Xiaomi Mi MIX FOLD, lansat în primăvara lui 2021, dar ar putea deveni tot mai populară în viitorul apropiat. Acest tip de lentilă încorporează lichidul optic în mijlocul unei capsule și funcționează după aceleași principii ca ale ochiului uman. Descoperă în rândurile următoare toate detaliile despre lentila lichidă la camera foto.



Cum funcționează lentila lichidă la camera foto


După cum ai aflat la începutul articolului, lentila lichidă la camera foto funcționează după aceleași principii ca ale ochiului uman. Își ajustează focusul foarte rapid pentru a surprinde obiecte poziționate la distanțe diferite. Lentilele lichide sunt foarte mici și folosesc pungi de lichide care își pot schimba forma pentru a direcționa și focaliza lumina. Dacă telefoanele clasice au camere foto limitate la distanțe focale fixe, lentila lichidă este mult mai versatilă. Își schimbă forma în câteva milisecunde și astfel își poate ajusta automat distanța focală. Este o soluție ideală pentru un focus foarte rapid, acoperă câmpuri de profunzime mai ample și se poate acomoda la distanțe diferite. Astfel, o singură lentilă lichidă poate îndeplini funcțiile a două sau trei lentile clasice din sticla.


Vezi categoria noastra de HUSE DE PROTECTIE


Beneficiile lentilei lichide la camera foto


Tehnologia lentilei lichide la camera foto aduce o mulțime de beneficii. Cele mai importante dintre ele sunt:


  • Timpul de răspuns mult mai rapid: pentru că își pot schimba forma automat, acesta este redus la câteva milisecunde. Lentilele din sticlă fixe și cele pentru zoom au nevoie în cele mai multe cazuri de reglare manuală pentru a-și schimba focusul, ceea ce duce la timpi de răspuns mai mari;
  • Versatilitate: lentilele lichide pot fi implementate în orice setup de camere de pe telefoane și pot funcționa împreună cu lentilele clasice;
  • Dimensiuni compacte: deoarece elementele mecanice sunt eliminate, lentila lichidă pentru camera foto are dimensiuni reduse. În plus, funcționalitatea este comparabilă cu cea a unei lentile de sticlă. Dacă producatorii de telefoane vor decide să folosească numai lentile lichide, atunci setup-ul de cameră al smartphone-urilor va fi mult mai mic.
  • Distanța focală: lentilele lichide sunt concepute pentru a funcționa pe distanțe focale variate, la viteze de procesare foarte mari. Pot surprinde obiecte aflate în apropiere, dar și la distanță, iar procesul de focalizare este mult mai rapid;
  • Acoperirea senzorului: lentilele lichide sunt totuși limitate de dimensiunile diafragmei. Cea mai mare este de aproximativ 16 mm. Din această cauză, cei mai mari senzori de cameră cu care pot fi folosite sunt de aproximativ 1/1.8 inci;
  • Durată de viață extinsă: lentilele lichide consumă foarte puțină energie. Dacă cele de sticlă au o durată de viață de aproximativ 100.000 de cicluri, cele lichide rezistă de 500 de ori mai mult, până la aproximativ 50.000.000 de cicluri.


Vezi categoria noastra de FOLII DE STICLA



Xiaomi Mi MIX FOLD, singurul smartphone din lume cu lentilă lichidă


În 2020, Huawei a fost producătorul de telefoane inteligente care a brevetat lentila lichidă, dar n-a lansat-o până acum pe niciunul dintre smartphone-uri. Au făcut-o în schimb cei de la Xiaomi. În luna martie a anului trecut, Mi MIX FOLD a devenit primul și singurul telefon din lume cu tehnologie de lentile lichide și a deschis, astfel, era fotografiei bionice.


Mi MIX FOLD este disponibil doar pe piața din China și nu a fost lansat și la nivel global. Lentila lichidă prezentă pe acest telefon folosește principiul bionic al ochiului uman. Formează o structură asemănătoare cu a unei lentile prin introducerea unui lichid transparent într-un film, procedeu foarte diferit de cel al lentilelor optice obișnuite. Raza de curbură a suprafeței sferice poate fi schimbată cu exactitate, datorită motorului de înaltă precizie dezvoltat pe tehnologia Xiaomi. Acesta permite un zoom optic 3X, un zoom telephoto de până la 30X și o distanță minimă de focalizare de 3 cm. O singură lentilă lichidă asigură funcțiile a două lentile. Se pot fotografia micro-detalii, dar și munții, de la mare distanță. Această lentilă lichidă transmite lumina puternică, are o dispersie foarte redusă și rezistă excelent, indiferent de vreme. Își poate păstra forma lichidă până la temperaturi minime de -40°C și maxime de 60°C. În plus, Mi MIX FOLD este echipat și cu o cameră principală de 108MP și o cameră ultra-wide de 13MP, cu un câmp vizual de 123°. Camera principală de 108MP are lentile 7P, în timp ce senzorul ultra-wide de 123° are funcția de comutare smart, ce asigură detectarea clădirilor sau a peisajelor.


Cu toate că tehnologia lentilei lichide pe camera foto este disponibilă și aduce nenumărate beneficii, Xiaomi Mi MIX FOLD a rămas până acum singurul telefon care o folosește. Rămâne de văzut dacă și alți producători de smartphone-uri o vor implementa în viitorul apropiat.


Citeste si Cele mai bune aplicatii de facut bani pe telefon, in 2021


Sursa foto: Shutterstock

Citeste și