Realitatea augmentata: ce este si top aplicatii care o folosesc

Găsește accesoriul potrivit pentru telefonul tău.

keyboard_arrow_down
Swipe to the left
Realitatea augmentată și realitatea virtuală: care este diferența dintre cele două. Top aplicații pentru Android și iOS

Realitatea augmentată și realitatea virtuală: care este diferența dintre cele două. Top aplicații pentru Android și iOS

Scris de Mobiup Publicat la: 2 octombrie 2019 | Actualizat la: 17 ianuarie 2020 22410 Vizualizări

Probabil cel mai cunoscut și recent exemplu de utilizare a realității augmentate este jocul Pokémon Go, care a fost descărcat de peste 50 de milioane de ori la doar 19 zile după lansarea care a avut loc în 2016. Odată cu acest joc, realitatea augmentată (augmented reality) s-a bucurat de un interes mai mare din partea utilizatorilor de tehnologie și nu numai, deoarece aducea, pentru majoritatea, ceva cu totul nou.


În prezent, există numeroase aplicații care se folosesc de realitatea augmentată - disponibile atât pentru Android, cât și pentru iOS - și care servesc unor scopuri diverse.



Ce este realitatea augmentată și cu ce diferă de realitatea virtuală


Realitatea augmentată (AR) nu este sinonimă cu realitatea virtuală (VR). Chiar dacă cele două folosesc tehnologii de funcționare asemănătoare, acestea diferă, în primul rând, prin modul în care are loc interacțiunea cu utilizatorul.


Realitatea virtuală transferă utilizatorul într-un mediu cu totul nou, virtual, în care acesta nu mai are niciun contact cu mediul real în care se află de fapt. Această acțiune are loc, de obicei, prin utilizarea unor ochelari VR de către utilizator, care sunt așezați foarte aproape de față. Ochelarii conțin două ecrane și, cu ajutorul unor senzori, captează mișcările pe care utilizatorul le face pentru a-i transmite acestuia imagini care să îi dea impresia că s-a transpus cu adevărat într-un mediu cu totul nou. Astfel, indiferent în ce parte întorci capul - stânga, dreapta, sus, jos - vei vedea elemente virtuale foarte asemănătoare cu cele reale - pereți sau copaci, tavan sau cer, podea sau sol. Ceea ce vezi depinde de setările dispozitivului VR folosit, care te poate transpune atât într-o pădure întunecată, dar și pe fundul oceanului sau în alte locuri. În doar câteva secunde, vei uita unde te afli de fapt, iar comportamentul tău va fi exact în funcție de mediul virtual în care te afli.


Realitatea augmentată, în schimb, este posibilă fără utilizarea unui dispozitiv special, folosind doar camera foto a smartphone-ului sau a tabletei. Aceasta permite să păstrezi în continuare contactul cu realitatea, dar suprapune peste elementele din ea elemente virtuale. Adică, folosind o aplicație bazată pe realitatea augmentată și privind prin camera telefonului, vei vedea, doar pe ecran, obiecte care vor crea iluzia că fac parte din mediul înconjurător. Pe o astfel de tehnologie se bazează jocul Pokémon Go. Practic, utilizatorii văd pe ecran creaturi virtuale care se deplasează și „fug” de ei și pe care trebuie să îi „prindă”.


Top aplicații care folosesc realitatea augmentată


Realitatea augmentată nu este folosită doar în jocuri sau în scopuri distractive. Aceasta te ajută, acum, în luarea deciziilor cu privire la felul în care arăți sau la modificările pe care ai vrea să le faci în casă, dar de care nu ești sigur. Atât timp cât ai un smartphone, indiferent dacă acesta folosește un sistem de operare Android sau iOS, ai la dispoziție numeroase aplicații utile care folosesc realitatea augmentată.


InkHunter AR


Cum ar fi dacă, înainte de a intra în salonul de tatuat pentru a-ți imprima pielea, ai putea să vezi cum va arăta tatuajul pe tine? Acest lucru este posibil datorită aplicației InkHunter AR. Tot ce trebuie să faci este să desenezi în locul unde vrei să ai tatuajul o schiță a acestuia sau să alegi un model din aplicație și să privești prin ecranul telefonului spre acel loc. Vei vedea imaginea virtuală a tatuajului pe pielea ta și te vei putea decide mai ușor asupra designului acestuia.


Aplicația este disponibilă pentru Android și iOS.


aplicatie realitate augmentata inkhunter ar

Sursa foto: twitter.com


Google Translate AR


Această aplicație se poate dovedi utilă mai ales când călătorești în străinătate și nu înțelegi ce scrie pe indicatoare sau în meniul de la restaurant. Pentru a o folosi trebuie să faci o fotografie a textului pe care vrei să îl traduci, iar aplicația îți va oferi în timp real echivalentul lingvistic în limba pe care o alegi. Unul dintre avantajele acestei aplicații este că poate fi folosită și offline.


Este disponibilă atât pentru Android, cât și pentru iOS.


aplicatie realitate augmentata google translate ar

Sursa foto: commons.wikimedia.org


MeasureKit - AR Ruler Tape


ând vrei să cumperi mobilă nouă pentru locuința ta, unul dintre lucrurile pe care trebuie să le faci este să măsori dimensiunile încăperilor, acțiune pentru care ai avea nevoie de o ruletă. Acum, însă, poți face asta doar având instalată pe smartphone aplicația MeasureKit - AR Ruler Tape. Poziționând telefonul față de obiectul pe care vrei să îl măsori ca și cum l-ai fotografia, pe ecran vei afla care sunt dimensiunile acestuia.


Aplicația este disponibilă doar pentru iOS, iar instalarea ei costă 24,99 lei.


aplicatie realitate augmentata measure kit ar

Sursa foto: apps.apple.com


Find Your Car with AR

Uneori, orientarea în spațiu poate fi ușor dificilă, mai ales în parcările mari din malluri sau când ai destule pe cap și nu ești atent la locul în care ți-ai parcat mașina. Aplicația Find Your Car with AR te ajută să o găsești, iar tot ce ai de făcut este să setezi locația mașinii pentru ca aceasta să îți poată indica, ulterior, locul înspre care trebuie să te îndrepți. Instalarea acesteia este gratuită, dar, dacă vrei să nu îți mai apară anunțuri publicitare și să obții un marcaj mai concret al locației mașinii, poți opta pentru varianta plătită.


Aplicația este compatibilă doar cu iOS.


aplicatie realitate augmentata find your car with ar

Sursa foto: apprecs.com


Acestea sunt doar câteva dintre aplicațiile care folosesc realitatea augmentată pentru a-ți face viața mai ușoară și pentru a te ajuta să economisești energie și timp. S-au dezvoltat aplicații asemănătoare și în alte scopuri: pentru a „proba” haine, pentru a încerca, virtual, o culoare diferită a părului sau pentru a vedea cum se potrivește o mobilă încă necumpărată în locuința ta.


Cum a apărut realitatea augmentată


Chiar dacă realitatea augmentată pare un concept nou și revoluționar, acesta există încă din secolul trecut. La sfârșitul anilor ‘60, Ivan Sutherland de la Universitatea Harvard a construit primul aparat de realitate augmentată - Sabia lui Damocles - și care, deși avea dimensiuni foarte mari și nu era deloc practic, a dovedit că realitatea augmentată nu este imposibilă.


Realitatea augmentată a devenit un subiect de interes pentru utilizatori și mai ales pentru industrii odată cu apariția smartphone-urilor și cu achiziționarea lor de către un număr din ce în ce mai mare de persoane. Astfel, în anii 2000, doi cercetători germani - Daniel Wagner și Dieter Schmalstieg - au creat prima structură care a permis folosirea realității augmentate prin intermediul telefoanelor mobile.


Numărul de oameni care cunosc și folosesc conceptul de realitate augmentată a crescut foarte mult odată cu lansarea jocului Pokémon Go. În acel moment, oamenii au înțeles mult mai bine ce presupune această tehnologie, dar și modul în care aceasta acționează în interacțiunea cu utilizatorii.


Realitatea augmentată nu mai este de mult timp ceva care ține de sfera irealului, ci, dimpotrivă, este mai actuală ca oricând în viața noastră prin intermediul aplicațiilor pe care le putem instala pe telefoanele mobile.


Sursă foto: shutterstock.com

Citeste și