TOP 10 aplicatii Antivirus

Găsește accesoriul potrivit pentru telefonul tău.

keyboard_arrow_down
Swipe to the left
Top 10 aplicații antivirus pentru mobil

Top 10 aplicații antivirus pentru mobil

Scris de Mobiup Publicat la: 24 septembrie 2020 | Actualizat la: 24 septembrie 2020 11194 Vizualizări

Un antivirus îți protejează telefonul în fața numeroaselor riscuri, virușii fiind cei mai periculoși dintre acestea. Atacurile asupra smartphone-urilor apar frecvent în presa de tehnologie, cele mai cunoscute fiind contra utilizatorilor unor aplicații precum WhatsApp sau CamScanner. Descărcarea unor documente de pe internet, dar și folosirea unei aplicații sau a unei rețele wireless publice pot duce la infectarea dispozitivului mobil cu viruși. Pentru a reduce riscul de infectare, instalarea unui antivirus rămâne în continuare cea mai bună măsură preventivă. Mai jos, poți afla ce funcții are un antivirus, cum poate fi infectat telefonul, care sunt „semnele” acestei infectări, precum și care sunt cele mai performante aplicații antivirus pentru mobil.



Care sunt avantajele folosirii unui antivirus


Avantajele folosirii unui antivirus pentru mobil sunt numeroase. Poate cel mai important aspect este faptul că previne efectele unei infectări, unde cel mai sumbru scenariu implică stergerea tuturor informatiilor din telefon. În plus, folosirea unui antivirus asigură o funcționare optimă și reduce riscul ca un virus să îți încarce memoria telefonului în mod inutil.

De asemenea, multe aplicații antivirus ajută la optimizarea duratei de viață a bateriei, oferă informații în timp real cu privire la energia folosită de fiecare aplicație în parte și te notifică în ceea ce privește existența unei anomalii (de exemplu, dacă o aplicație folosește mai mult din bateria telefonului decât de obicei). În funcție de aplicația antivirus aleasă, poți bloca accesul la anumite informații sau chiar să ștergi unele date (fotografii, date bancare etc.) de la distanță.


Care sunt funcțiile unui antivirus


Pe lista funcțiilor unui antivirus pentru dispozitivele mobile se află:

  • Blocarea virușilor, a malware, spyware etc.;
  • Scanarea linkurilor de pe rețelele sociale precum Facebook, Instagram sau Twitter;
  • Protecția în fața descărcărilor care ar putea conține viruși;
  • Criptarea fișierelor personale;
  • Funcția anti-spam;
  • Protecția în cazul banking-ului online și al cumpărăturilor;
  • Update-urile de securitate, imediat ce sunt disponibile.


De câte tipuri sunt virușii


Reclamele supărătoare de pe unele site-uri sau simpla instalare a unui joc pot duce la virusarea telefonului. Odată ajunși aici, ei pot afecta sistemul de operare, programele telefonului sau fișierele stocate. La nivel hardware, hard disk-ul și memoria telefonului au de suferit.


Probabil unul dintre cele mai populare tipuri de viruși este malware. Acesta afectează sistemul de operare și ajunge în telefonul tău prin instalarea unor aplicații sau descărcarea unor fișiere aparent inofensive. Malware-ul, la rândul său, se împarte în virus Trojan, spyware sau adware.


Spyware-ul acționează similar calului troian. Sunt niște programe spion, care se atașează de alte aplicații instalate pe telefon și stochează informații precum timpul petrecut pe un anumit site sau site-urile vizitate, uneori, și parolele introduse. Adware-ul acționează așa cum îi spune și numele: prin reclame. Poate fi vorba de reclame prezente pe unele site-uri pe care intri sau de unele care apar la folosirea unor aplicații. Unele forme de adware doar îți acoperă ecranul în reclame, în timp ce altele îți preiau din informațiile personale (IP-uri, date pentru localizarea telefonului sau de autentificare etc.).



Care sunt principalele surse de infectare


Sursele de infectare cu viruși sunt la tot pasul, de la instalarea unei aplicații pentru care nu au fost îndepliniți termenii și condițiile (și care vine însoțită de software de tip spyware) până la transmiterea unor fotografii pe un alt telefon.


Foarte des, virușii se transmit și prin atașarea de jocuri, filme, seriale sau cărți piratate. Fie sunt descărcate pe calculator, fie transmise pe telefon, acestea pot fi însoțite de viruși. Similar, vizionarea de filme sau seriale online pe alte site-uri decât cele ale unor firme specializate în streaming online poate duce la infectare prin pop-up-urile prezente. Alteori, virușii circulă pe rețelele sociale sub forma unor clipuri sau linkuri transmise în mesageria instant și care, la deschidere, infectează sistemul de operare.


Pot exista aplicații virusate și pe Google Play, care îți pot contamina telefonul, sau copii ale unor aplicații cunoscute (Facebook, WhatsApp etc.), dar care sunt produse de alți dezvoltatori de software.


Cum îți dai seama că telefonul a fost virusat


După virusarea telefonului, există câteva „semne” care indică acest lucru. Unele fișiere pot fi șterse, modificate sau mutate, accesul la anumite aplicații poate fi blocat, bateria se poate consuma mai repede, telefonul se resetează la deschiderea unei anumite aplicații, performanța și/sau viteza telefonului scad, mobilul se supraîncălzește, apar efecte grafice sau sonore neobișnuite.

Un alt semn al virusării telefonului poate fi înmulțirea necontrolată a fișierelor până la umplerea memoriei telefonului. De asemenea, unii viruși pot forța formatarea telefonului, creșterea traficului de date, întreruperea apelului, trimiterea de mesaje la numere cu suprataxă, blocarea apelurilor video.


Dacă fotografiile sunt salvate, de obicei, în backup, furtul de informații personale nu mai este atât de simplu. Un virus poate să preia informațiile cardului bancar, dar și să altereze funcțiile de bază ale telefonului, pentru a putea monitoriza întreaga activitate.


Aplicații antivirus gratis vs contra cost


Îți poți proteja telefonul prin instalarea unui antivirus. Acesta poate fi gratuit sau plătit, alegerea dintre cele două rămânând personală. Doar pentru că nu este plătit, asta nu înseamnă că un antivirus gratuit este inferior celui contra cost. Acesta oferă o protecție de bază în fața celor mai periculoși viruși.


Spre deosebire de varianta gratuită, antivirusul plătit este mai puțin agasant, eventual vine fără reclame, singurele notificări fiind momentul în care detectează un virus și când necesită actualizare. De asemenea, oferă protecție atât față de viruși, cât și dacă folosești rețele wireless publice. Mai mult, unele companii dezvoltatoare oferă primele actualizări gratis, celor care plătesc pentru antivirus, și apoi varianta free a aplicației.


Nu este de dorit să instalezi mai mulți antiviruși pe telefon, deoarece folosirea simultană poate suprasolicita sistemul acestuia, iar rezultatele nu vor fi superioare folosirii unui singur antivirus.


Pe de altă parte, chiar și instalarea unui antivirus pe telefon nu te protejează 100% în fața unei infectări. Virușii apar zilnic, iar până în momentul apariției unei noi actualizări, telefonul are un mic risc de a fi infectat.


Top aplicații antivirus pentru mobil


Alegerea unei aplicații antivirus depinde de mai mulți factori, printre care simplitatea interfeței, modul (simplu) de folosire, utilizarea unui procent mic al resurselor telefonului, precum și un preț avantajos, dacă alegi să plătești pentru el. Mai jos sunt câteva dintre cele mai apreciate aplicații antivirus pentru mobil.


Kaspersky Mobile Antivirus: AppLock & Web Security


Este una dintre cele mai folosite și apreciate aplicații antivirus, având un rating de 4,8/5 și peste trei milioane de evaluări. Varianta gratuită îți permite să scanezi aplicațiile instalate, fișierele telefonului sau întregul conținut al dispozitivului tău; de asemenea, îți permite să blochezi numerele care te deranjează. Actualizarea bazei de date se realizează rapid. Dacă telefonul ti-a fost furat, nu trebuie să îți faci griji, deoarece acest antivirus îți localizează mobilul prin GPS și chiar poate activa automat camera frontală pentru identificarea rapidă a hoțului. Varianta plătită a aplicației costă 130 de lei pe an și oferă protecție VPN, protecție în timp real și blocarea accesului la anumite site-uri sau aplicații.


Kaspersky Mobile Antivirus


Avast Antivirus – Mobile Security & Virus Cleaner


Antivirusul produs de Avast este printre cele mai populare, cu peste 100 de milioane de descărcări și cu un rating de 4,7/5 în Google Play. Aplicația securizează informațiile personale, are funcție antivirus, funcție anti-furt cu poză de selfie și protejează fotografiile personale. Singurul neajuns al variantei gratuite este numărul mare de reclame. În varianta plătită, care costă 85 de lei pe an, primești în plus protecție VPN, firewall pentru telefoane rootate, funcție de junk cleaner, pentru a îmbunătăți performanța telefonului, precum și securizarea unor site-uri web, accesate prin Google Chrome.


Avast Antivirus


Avira Antivirus Security 2019 - Antivirus & AppLock


Antivirusul dezvoltat de Avira este printre cele mai ieftine aplicații de acest tip. La doar 27 de lei pe an, aplicația oferă, pe lângă protecția standard față de malware sau adware, actualizări rapide, protecție pentru navigarea pe rețele Wi-Fi publice, precum și funcție anti-theft, prin fotografierea și înregistrarea hoțului. De asemenea, poți beneficia și de navigare sigură în browser, manager de parole și cititor protejat de coduri QR. Varianta gratuită include protecția de bază față de viruși și reclame.


Avira Antivirus Security 2019


Bitdefender Mobile Security & Antivirus


Bitdefender este cel mai cunoscut producător de antiviruși din România. Aplicația îți permite să încerci funcțiile sale timp de 14 zile. Singura limită este de 200 Mb/zi prin VPN. După expirarea perioadei, prețul antivirusului este de 36 de lei pe an. Antivirusul include funcția de scanare a malware cu rată de detecție de 100%, blocarea unor funcții ale aplicațiilor și funcția anti-theft, pentru a recupera telefonul, dacă acesta a fost furat.


Bitdefender Mobile Security


Norton Mobile Security and Antivirus


Norton Mobile Security and Antivirus este dezvoltat de firma americană Symantec. Varianta premium a aplicației poate fi încercată timp de 30 de zile, antivirusul costând 75 de lei pe an, după perioada de probă. Versiunea gratuită oferă protecție împotriva malware, spyware sau adware, scanarea rețelei Wi-Fi, notificarea, dacă există suspiciuni că ar putea fi virusat, precum și securizarea telefonului, dacă este pierdut sau furat. În varianta plătită, vei mai beneficia și de acces securizat chiar și pe rețele Wi-Fi publice, protecție la navigarea în browser, posibilitatea de a șterge informații de pe telefon de la distanță.


Norton Mobile Security and Antivirus


Lookout Security & Antivirus


Aplicația antivirus Lookout oferă informații detaliate despre securitatea telefonului, monitorizarea aplicațiilor și notificarea dacă există activități suspecte, localizarea telefonul în cazul în care a fost furat. Varianta premium, care costă 125 de lei, permite scanarea linkurilor primite în rețelele sociale sau pe email, asistența, în cazul în care telefonul a fost compromis, și asigurarea în cazul furtului de identitate.


Lookout Security & Antivirus


McAfee Mobile Security


Aplicația dezvoltată de firma McAfee detectează atacurile cu viruși prin intermediul rețelei Wi-Fi și asigură stocarea pozelor într-un fișier securizat cu un cod PIN, precum și localizarea telefonului în caz de furt. Varianta premium (aproximativ 123 de lei pe an) permite blocarea site-urilor care au conținut potențial periculos, scanarea aplicațiilor pentru a vedea dacă există viruși, dar și blocarea unor funcții sau aplicații dacă există suspiciuni.


McAfee Mobile Security


AVG Antivirus


Aplicația AVG stochează pozele într-un fișier criptat, permite navigarea sigură chiar și în rețelele publice Wi-Fi, verifică aplicațiile, fișierele primite și site-urile, având și funcție de închidere automată a proceselor ce reduc durata de viață a bateriei.


AVG Antivirus


Sophos Free Antivirus and Security


Această aplicație verifică site-urile pe care le accesezi, precum și like-urile primite prin rețelele sociale, mesaje sau emailuri. De asemenea, scanează aplicațiile instalate și, dacă detectează viruși, le blochează. De asemenea, îți oferă posibilitatea de a bloca anumite aplicații, pentru a nu permite accesul virușilor, în cazul în care aceștia ajung în sistem.


Sophos Free Antivirus and Security


AhnLab V3 Mobile Security


Aplicația dezvoltată de AhnLab oferă protecție antivirus pentru majoritatea telefoanelor cu sistem de operare Android, chiar și pentru modelele mai vechi. Nu consumă multă baterie și are funcții clasice antivirus: scanează aplicațiile și blochează linkurile cu probleme. Include și o funcție de ștergere automată a istoricului din browser, pentru a preveni virusarea telefonului.


Smartphone-urile, în special cele mai noi, nu pot fi virusate atât de ușor. Cu toate acestea, este mai bine să previi decât să pierzi informații valoroase precum fotografii, date bancare sau de logare pe email, site-uri de cumpărături ori rețele sociale. Utilizarea unui antivirus nu oferă protecție 100% în fața virușilor, motiv pentru care fiecare dintre noi trebuie să fie atent atunci când descarcă fișiere, aplicații sau linkuri. Există numeroase aplicații antivirus, iar alegerea optimă depinde doar de nevoile tale.


Sursa foto: Shutterstock

Citeste și