Ce este functia de screen mirroring a telefonului tau si la ce te ajuta

Găsește accesoriul potrivit pentru telefonul tău.

keyboard_arrow_down
Swipe to the left
Ce este funcția de screen mirroring a telefonului tău și la ce te ajută

Ce este funcția de screen mirroring a telefonului tău și la ce te ajută

Scris de Mobiup Publicat la: 25 ianuarie 2021 | Actualizat la: 25 ianuarie 2021 23312 Vizualizări

Evoluția tehnologiei este atât de rapidă, încât se întâmplă destul de des ca unele funcții ale dispozitivelor pe care le folosim în fiecare zi să ne rămână necunoscute. Cu siguranță nu sunt foarte mulți cei care pot explica ce este funcția screen mirroring (oglindire ecran), deși nu este exclus să o fi folosit deja.


Ce este screen mirroring?


Funcția de mirroring, share sau distribuire există pe toate dispozitivele mobile care rulează programul Android și nu mai este o noutate de mult timp.


Prin această funcție, imaginea de pe telefonul mobil poate fi partajată pe un ecran extern, printr-un cablu sau o conexiune wireless. Când funcția este activată, ecranul extern este o replică exactă, în timp real, a ceea ce vezi pe o tabletă, un laptop sau un dispozitiv mobil.


De exemplu, dacă deschizi o aplicație, editezi un fișier sau citești un mesaj de pe e-mail, exact asta va apărea și pe ecranul extern. La fel se va întâmpla și dacă privești un videoclip sau vizitezi o pagină de web.


>


Ce utilitate are această funcție


Ca în cazul celorlalte funcții dezvoltate pentru telefoanele inteligente, și performanțele, și utilitatea acesteia s-au dezvoltat în timp. În prezent, cu ajutorul acesteia se poate transfera, simultan, pe un ecran de televizor (smart TV) tot ceea ce rulează pe smartphone. Astfel, poți vedea fără cabluri videoclipurile sau pozele din telefon sau poți juca orice joc, dublând imaginea de pe telefon, pe ecranul televizorului. Practic, telefonul mobil devine o telecomandă a televizorului sau o mini consolă de jocuri gratuită. Tehnologia face parte din realizarea a ceea ce numim casa inteligenta.


Netflix, Amazon și alte servicii de media streaming sunt ideale pentru a fi proiectate de pe un smartphone pe un televizor. Unele telefoane (cum ar fi Huawei sau Samsung) suporta modul desktop atunci când sunt conectate la un televizor. Telefonul devine o tastatură cu mouse, iar televizorul devine monitorul PC-ului.


Dar asta nu este tot. Funcția screen mirroring este compatibilă cu orice ecran inteligent, astfel că poți transfera o prezentare PowerPoint sau Keynote.


Este important de spus că funcția de partajare inteligentă este disponibilă la televizoarele smart Samsung, care au conexiune Wi-Fi. Majoritatea televizoarelor Samsung/LG/Philips/Sony au funcția inclusă. Alte modele, inclusiv cele care nu se pot conecta la rețeaua Wi-Fi (cu precizarea importantă că este vorba de aceeași rețea Wi-FI, partajarea imaginilor pe televizorul vecinului, de exemplu, care utilizează propria rețea de wireless, nefiind posibilă) au nevoie de un dispozitiv de redare în flux, cum ar fi Samsung AllShare Cast, Chromecast sau Amazon Firestick.


Descoperă toate ofertele noastre de CASTI AUDIO SI BOXE și adaugă un plus de confort și calitate experienței tale audio și video.


Varianta iOS


Similar cu Android, și programul iOS, care rulează pe dispozitivele Apple, are disponibilă funcția de oglindire ecran. Varianta se numește AirPlay și protejează conținutul de pe dispozitivele Apple pe televizorul inteligent, compatibil, tot Apple.


AirPlay nu poate fi conectată direct la televizoarele care sunt compatibile cu Android. Există, însă, o aplicație, care este disponibilă doar contra cost și care permite partajarea conținutului de pe iPhone sau iPad pe cele mai populare Smart TV-uri. Aplicația se numește AirBeam, costă în jur de 10 dolari și este disponibilă în AppStore și Googleplay. Este una dintre puținele aplicații care funcționează pentru screen mirroring fără să fie nevoie de un Apple TV și, probabil, una dintre cele mai bune soluții pentru a partaja imagini iPhone pe Smart TV.


Varianta Android


Fiecare telefon inteligent are un sistem propriu de setări pentru a realiza distribuirea conținutului pe un ecran extern, compatibil. Cu o listă lungă de companii care produc telefoane inteligente, cu Android, fiecare cu numeroase modele, poate fi dificil de stabilit dacă telefonul de care dispui are sau nu funcția de oglindire a ecranului. Ca principiu general, trebuie știut că toate dispozitivele care folosesc Android 4.4.2 și versiuni ulterioare (dar nu este un dispozitiv marca Google care rulează OS 6.0 sau o versiune ulterioară, precum Google Nexus sau Pixel) acceptă funcția de screen mirroring. Dacă rulează o versiune mai veche decât Android 4.112, atunci nu acceptă funcția de partajare a ecranului.


Este obișnuit, însă, în practica producătorilor concurențiali, de a folosi termeni diferiți pentru funcții identice. Termenii de Smart View, Quick Connect, Smart Share, AllShare Cast, Wireless display, Display mirroring, HTC Connect, Screen casting, Cast se referă la aceeași unică funcție de partajare a conținutului unui telefon inteligent pe un ecran extern.


În funcție de versiune, de anul de fabricație, fiecare dintre acestea vine cu multiple alte facilități și opțiuni care adaptează screen mirroring pentru orice nevoie.


Pentru telefoanele care folosesc Android, funcția de oglindire a ecranului este, în general, activată din meniul de setări, mai rar pe un submeniu de distribuție, conexiune, rețea sau afișaj. După ce activezi funcția, selectezi playerul Roku sau televizorul Roku, din lista dispozitivelor descoperite, pentru a solicita o conexiune.


Pentru a afla mai multe despre configurarea acestui serviciu de partajare, este important să consulți datele tehnice și funcțiile smartphone-ului sau să ceri detalii producătorului. De asemenea, poate fi utilă o căutare pe internet, folosind termenul „screen mirroring”, împreună cu marca și modelul telefonului.


>


Screen mirroring cu și fără WiFi


Cea mai mare parte a tehnologiei utilizate are nevoie de o rețea fără fir, de tip Wi-Fi, pentru a trimite informațiile. Cu toate acestea, unele dispozitive pot folosi această funcție de oglindire cu tehnologia Bluetooth disponibilă pentru a trimite informații de la un dispozitiv la altul. Singura problemă care poate să apară este că Bluetooth nu este, în general, suficient de rapid pentru o redare perfectă. Bluetooth are unele limitări care fac ca transferul de informații de la un dispozitiv mobil la un ecran extern să nu fie în parametri optimi pentru o vizualizare plăcută.


Varianta wireless este cel mai bună alegere. Dacă nu există o rețea sigură, conectarea dispozitivelor prin cablu poate fi calea cea mai bună. Un alt avantaj în cazul datelor transmise pe cablu este că nu mai e necesar un software suplimentar pentru majoritatea televizoarelor, indiferent de anul de fabricație și de programul pe care rulează, cu excepția televizoarelor Apple.


Câteva sfaturi suplimentare


Tehnologia a făcut posibilă utilizarea unei varietăți de televizoare, ecrane pentru laptop și chiar monitoare externe pentru a afișa conținut de pe un alt dispozitiv, fix sau mobil. Beneficiile și avantajele pe care le oferă aceste soluții de partajare sunt evidente.


Cele mai multe dificultăți apar atunci când se încearcă conectarea dispozitivelor fără tehnologie compatibilă. Dispozitivele Apple se bazează pe software și soluții Apple, iar dispozitivele Windows au nevoie de soluții Windows. Chiar și gadgeturile TV pot avea nevoie de permisiuni suplimentare sau modificări și aplicații suplimentare, pentru a putea accepta partajarea conținutului. Pentru unele dintre acestea, serviciile de interconectare există, pentru altele nu. Producătorii consideră aceste dificultăți ca fiind o politică de piață care protejează produsele proprii, iar consumatorii s-au adaptat la un tip de sistem de operare.


Funcția screen mirroring este utilizată pentru o varietate de scopuri, de la afaceri și servicii la divertisment și intervine în mod esențial în modul în care consumăm conținut media, mai ales serviciile de streaming. Pentru a înțelege adevărata capacitate a dispozitivelor inteligente, cea mai bună soluție este utilizarea acestora, pentru a le valorifica potențialul real, conform nevoilor.


Sursa foto: Unsplash.com

Citeste și